Zima će vrlo brzo da pokaže svoje prave zube: A evo i kada se može očekivati najjači udar zime u našoj regiji

Već svi pomalo i zaboravljamo ljeto iza nas, nekako je kao da nikada nije ni bilo. Miholjsko ljeto je bilo kao nikada prije najmanje Miholjsko, a ljeto kao ljeto je bilo kišovitije nego ikada, pa baš i nismo imali nekih velikih prilika da se sunčamo i kupamo po lokalnim izletištima i kupalištima. Dok su oni, malo više sretniji uspjeli da osjete neke čari ljeta na neki jadranskim i drugim morskim i okeanskim destinacijama.

Oglasi - Advertisement

Prošla zima, iako na momente veoma hladna ipak nije bila sa puno padavina, što je donekle olakšalo normalan život ljudi, ali na drugoj strani stvorilo probleme sa zagađenjem u mnogim mjestima Balkana, jer je ložilo se mnogo i svašta, a snijega nije bilo da sve to malo pročisti

Ipak, prognoze za zimu koja nam dolazi su malo drugačije od prošlogodišnjih

Ako je vjerovati meteorolozima iz regije, malo veći pad temperature se već može očekivati krajem mjeseca oktobra. Temperature će naglo spasti i biti će dosta dana kada će jutra počinjati sa temperaturama ispod nule. S vremenom će sve više podsjećati na one zime koje smo navikli da imamo u ovim našim krajevima.

Već početkom mjeseca se preporučuje svima da dobro paze na vremenske prognoze, posebno oni koji stalno putuju i koji su često za volanima, a bilo bi pametno da se zimska oprema stavi u kola i prije zakonskog vremena. Prve padavine se već mogu očekivati u jedanaestom mjesecu, a zima bi ovaj put mogla biti baš duga i do 5, pa čak i šest mjeseci, tako da bi mogla zahvatiti i jedan dobar dio aprila.

Očekuje se da će najgora zima biti krajem januara i čitav februar, kada bi moglo biti i najviše padavina, a i temperature bi često mogle ići i do minus dvadeset stepeni celzijusa.

 

 

 

 

Comments are closed.