Zemlja u regiji povukla plazmu keks iz prodaje: Upozoreni su potrošaći da vrate kupljenu robu jer je štetna, posebno za djecu (FOTO)

0

Još od 2002 godine se veoma pažljivo prati sadržaj akrilamida u hrani, od slučaja kada je jednom prilikom u Švedskoj ustanovljen i utvrđen velika koncetracija istoga u pečenoj i prženoj hrani, kao i u još nekim artiklima koji su se nalazili u pojedinim prodavnicama.

Još je 1994 godine ova hemikalija stavljena na listu potencijalnih tvari koje mogu da izazovu kancer, te da je u većim količinama veoma štetna i za ljude i za životinje, i to od strane Međunarodnog centra za istraživanje bolesti raka.

Oglasi - Advertisement

Manje je poznato da je krajem 2018 godine u Sloveniji povučen iz prodaje dobro poznati keks Plazma, kojeg proizvodi Bambi iz Srbije, a ova informacija je bila, doduše veoma šturo u medijima, ali ju je prenijelo Ministarstvo za poljoprivredu, kao i Uprava za veterinu Slovenije.

Tada su svi kupci upozoreni na ovaj proizvod i preporučeno im je da vrate kupljenu robu, jer je potencijalno bila veoma štetna za zdravlje, posebno za zdravlje djece, koja su zapravo i najveći konzumenti ovoga proizvoda.

Tada je u redovnoj kontroli pronađeno prisustvo akrilamida, i to iznad dozvoljene vrijednosti, u stvari iznad gornje dozvoljene vrijednosti. Tu informaciju su potvrdili i neki regionalni mediji kao i Ministarstvo poljoprivrede Slovenije.

Nezvanično, sve se ovo desilo jer su na snagu stupili neki strožiji zakoni u samoj EU i da je još uvije u neku ruku prelazni period u ostatku regije da svoju proizvodnju pojedinih artikala i namirnica prilagode zakonima EU, kako bi izvoz nesmetano tekao, s obzirom da je Slovenija ova nova pravila odmah počela da primjenjuje bez nekog prethodnog upozorenja proizvođačima iz regije.

U ostatku regije nije ustanovljeno da je bilo ovih proizvoda sa ovim povišenim vrijednostima akrilamida, tako da u drugim zemljama nije došlo do povlačenja ove robe iz prodaje.

 

Leave A Reply