Zbog ovih uređaja vaši računi za struju su veći nego bi trebali biti: Samo ih isključite iz zida kada ih ne koristite i računi će vam biti manji.

Pretpostavka je da ovo većina ljudi zna, ali možda neki od vas i ne znaju da je u slučaju velikih grmljavina napolju neke uređaje sigurnije isključiti iz struje, da ne bi došlo do eventualnog strujnog udara koji može da uništi neke uređaje koje nemaju adekvatnu zaštitu.

Znate li da neki vaši uređaji, čak i kada ne radite na njima i isključeni su ipak donekle djeluju i crpe energiju, odnosno struju. Ovo je popis uređaja koje više-manje svako ima u svojim domovima koji troše električnu energiju čak i kad su u stanju mirovanja.

Oglasi - Advertisement

Većina nas ima običaj da punjač za mobitele ostavljamo u utičnici nakon završenog punjenja mobitela. Tako se mnogima čini praktičnije, ali istina je da smo lijeni da izvučemo kablo iz utičnice. Potrošnja koju napravi sam punjač nije veliki, ali ipak postoji i procjenjuje se da je oko 1,2 vata na dnevnoj bazi.

Televizor kada ugasite on je samo u stanju mirovanja, ali i dalje, donekle troši struju, a isključit ga možete jedino na način da ga isključite iz zida.

Tako je nekako i sa računarima i laptopima. Oni i kada su isključeni i dalje troše struju, osim ako ih ne isključite iz zida ili ako laptop samo radi na bateriju. Oni znaju da potroše i do 100 vta na dan, pa stoga ako ne želite da vam uludo troše energiju, isključite ih iz zida, a treba vas napomenuti da držanjem ovih uređaja u stand by funkciji pravi još veću potrošnju energije.

Pojedinačno, po uređaju, potrošnja struje i nije velika, ali kada se skupe svi ti uređaji, i kada se sve sabere poslije mjesec dana, nije baš svejedno da li ćete te uređaje isključivati iz zida ili ne.

Comments are closed.