Zbog ovih otkrića na bankomatima stvara se panika širom regije: Neće vam biti niti malo svejedno kada sljedeći put budete podizali novac (FOTO)

Neki od medija u Hrvatskoj su testirali ekrane na dodir koji imaju u Zagrebu, kako bi saznali šta se nalazi na njima, a to su uradili inspirisani nekim natpisima u britanskim medijima koji su otkrli šta se nalazi na bankomatima u Britaniji nakon nekih ispitivanja, tj. šta sve dodirujemo našim prstima kada dižemo novac sa bankomata.

Test je bio na principu da su odabrane 4 vrste ekrana na dodir i to oni ekrani uz pomoću kojih naručujete hranu, zatim oni sa kojima poništavate kartu u tramvaju, ekran bankomata te ekran aparata za kafu.

Nakon što su uzeti uzorci sa ove 4 vrste ekrana, oni su poslati u laboratorij, i poslije sedam dana ispitivanja otkrivene su neke stvari koje nisu niti malo lijepe, već zabrinjavajuće.

Pa su tako rezultati pokazali da na ekranima na bankomatima i kartomatima u tramvaju ima puno tragova pljuvačke, znoja, pa čak i izmeta, ali i satafilokoke.

Zabrinjavajuće je što je svaki uzorak davao slične rezultate, a posebno je zabrinjavajuće da je na pojedinim ekranima pronađena posebna vrsta stafilokoke koja može da izazove trovanje hranom, te su pronađene neke mezofilne bakterije, koje su kao i normalne, ali i endobakterije koje su najčešće fekalnog porijekla.

Dobre vijesti su da količine koje su pokupljene sa štapićima su ipak nedovoljne za zarazu, a ujedno su rezultati u Zagrebu tri puta bolji od na primjer rezultata koji su dobiveni u Londonu na isti način.

Izgleda da je jedini način da se zaštitimo je stalno nosanje rukavica u bilo koje doba, u bilo koje godišnje doba.

Comments are closed.