Zaručili se usred tržnog centra da bi ih policija uhapsila samo nekoliko minuta nakon toga: Javnost u nevjerici, a oglasila se i policija i objasnila zašto je sve to uradila (VIDEO)

0

Neke zemlje imaju zaista čudne zakone koji se dosta često povezuju sa vjerom ili religijom, i koji su iz percepcije nekih drugih zemalja veoma strogi i dosta često teško razumljivi. Zbog jednog takvog zakona se desilo i sve ovo o čemu govorimo u ovome tekstu.

Naime, jedan mladi par je uhapšen u Iraku nakon što se zaručio, javno, u tržnom centru, a video javnih zaruka je podijeljen i na internetu.

Na videu je prikazan par koji stoji na laticama ruža koje su prosute po podu, a kada je djevojka izgovorila svoje ”da” svi okupljeni oko njih dvoje su zapljeskali, ali ubrzo je slavlje prekinuto jer je policija uhapsila ove mlade zaručnike pod izgovorom da u oni na ovaj način prekršili islamske principe, a prema tim principima i zakonima koji vladaju u Iranu, pokazivanje naklonosti javno, te miješanje polova je strogo zabranjeno.

Iz policije su za medije dali izjavu u kojoj su naveli da su postupili na ovaj način zbog zahtjeva javnosti, te da je ovo dvoje mladih ljudi u pritvoru završilo zbog sramnog postupka u javnosti, što je oličenje degenerisane zapadne kulture i još je navedeno da su pušteni na slobodu kada je za njih plaćena kaucija.

Ovaj događaj je odmah izazvao pravu debatu na društvenim mrežama, a osnovno pitanje je bilo ograničenja koje pojedine države nameću mimo volje građana.

Mnogi smatraju da nije dobro što država na ovakav način tretira svoje građane, a bilo je i onih koji su podržavali postupak policije jer smatraju da je sve ovo samo namješteno za kamere, te da se ne treba praviti spektakl oko stvari kao što su zaruke ili brak.

 

Leave A Reply