Zaboravite svi na Kolindinu dijetu: Ova je dijeta proglašena za najbolju u prošloj godini- Topi kilograme, a štiti i od teških oboljenja i dijabetesa (FOTO)

Helth časopis svake godine objavi spisak najpopularnijih ali i najboljih dijeta, a za proteklu godinu su proglasili za najbolju mediteransku dijetu

Na listi se našla čak 41 dijeta, od kojih su neke najbolje za gubitak kilograma, dok su neke bolje za gubljenje masnoće, ali je jedna odabrana za najbolju. I nakon što je sedam godina za redom za najbolju dijetu proglašavana Dash dijeta, ove godine titulu najbolje je odnijela mediteranska dijeta.

Velika grupa stručnjaka, doktora i nutricionista je odlučila da je ova dijeta najdjelotvornija, ali i najbolja za organizam, a bazira se na uravnoteženoj ishrani i izbjegavanju loših masti.

Sedam godina za redom najbolja dijeta je bila Dash dijeta koja je posebno dobra za dijabetičare i srčane bolesnike a sastoji se iz dvije faze. Prvo se smanjuje unos ugljikohidrata, da bi se u drugoj fazi unosili ali uz određenu količinu proteina i povrća. Mršavljenje je različito od čovjeka do čovjeka, ali je sigurno da ova dijeta smanjuje pritisak, holesterol, smanjuje rizik od raka, te od mnogih oboljenja srca, infarkta, kao i bubrežnih oboljenja. kamenaca i dijabetesa.

U ovoj dijeti je obavezno da se jedu žitarice, i to svaki dan, zatim krompir, tjestenine, mahunarke treba jesti barem 4 puta sedmično, i uvijek se mora koristiti maslinovo ulje. Mlijeko i mliječni proizvodi su dozvoljeni, ali se mora smanjiti konzumacija mesa na najviše dva puta sedmično. Preporučuje se plava riba, kao i gorko voće i povrće. Dozvoljena je i čaša crnog vina svake večeri, a najvažnije je jesti polako i ne lijegati odmah nakon jela.

 

Comments are closed.