Vozači, ponove dolaze neke promjene kada su vaša vozila u pitanju: Mijenjaju se mnoga pravila, a svako vozilo će obavezno morati imati ugrađenu jednu stvar (FOTO)

Prema svemu sudeći, kako se cijela ova naša regija polako bliži pripajanju u Europsku uniju tako se i sve zemlje regije moraju adaptirati uniji sa mnogim zakonima i pravilima, a naravno da i pravila i zakoni o saobraćaju nisu van toga

Pa je tako Europska agencija za sigurnost u saobraćaju najavila da će svi novi automobili koji se kupe u EU morati imati graničnik brzine.

Graničnici brzine je u stvari softver koji je namijenjen prepoznavanju saobraćajnih znakova, kao i da pomoću GPS-a odredi maksimalnu brzini vozila, za određeni dio puta kojim se vozi.

Taj graničnik djeluje na način da ukoliko vozač vozi brzinom većom o d dozvoljene, biće prvo upozoren, međutim, ako se vozač ogluši o upozorenje, onda će graničnik da ograniči moć motora i sam da smanji brzinu vozila.

To u principu znači da ako Njemačka ispuni neka svoja data obećanja i sprovede neke promjene u EU, nigdje unutar Europske unije se neće moći voziti brzinom većom od 130 kilometara na sat.

Prema nekim istraživanjima ovaj set novih pravila bi donio mnoge promjene što se tiče saobraćaja unutar EU, a predviđanja su da bi ove promijene mogle da spase i 25.000 života za 15 godina, što svakako nije mala stvar. Ipak ova pravila važe samo za nova vozila, pa je važno da se što prije sprovedu.

Planira se da ova novia bude uvedena i da s počne primjenjivati u naredne tri godine, jer prema mnogim stručnjacima nema se više šta čekati jer je situacija sve gora kada su saobraćajna pravila u pitanju, i sve to pomalo ide van svake kontrole.

.

Comments are closed.