Vjerovatno niste ni znali, ali ovo vam je gore od pušenja 20 cigareta dnevno: Zdravlje će vam biti veoma ugroženo ako svakodnevno radite ovaj posao

Iako je među većinom ljudi opšte mišljenje da je pušenje nešto najgore za zdravlje što čovjek može da napravi sam sebi, neka zdravstvena istraživanja su pokazala da je čišćenje u stvari dosta opasnije po zdravlje nego pušenje cigareta.

Rezultati ovoga istraživanja su pokazala da su razni sprejevi i druga sredstva za čišćenje nezdravi za pluća u tolikoj mjeri jer putem njih direktno udišete velike količine toksina.

Oglasi - Advertisement

Ako imate običaj ili vam tako posao određuje, da svaki dan čistite, to vam je po istraživanju gore nego da ste ispušili dvadeset cigareta dnevno, i to za dvadeset godina.

Često korištenje sredstava za čišćenje stvara i veliki rizik od pojave astmatskih napada u procentu od 43% pa čak i više.

U ovome istraživanju je učestvovalo više od 6.000 ljudi, i muškaraca i žena, a rezultati su pokazali, što se nekako i očekivalo, da su žene u većem riziku nego li su to muškarci. Testovi koji su naučnici sproveli su pokazali da kod nagloga izdisaja u blizini sredstava za čišćenje žene imaju veće probleme od muškaraca, posebno ako redovno čiste po kući ili na poslu.

Jedan od autora istraživanja, Ojsten Svanes, rekao je hemikalije iz proizvoda za čišćenje znaju da budu toliko agresivne i opasne, da su sposobne da stvore dugotrajne ožiljke na plućima i na plućnim kanalima a dugotrajnija upotreba ovih sredstava zna i da izazove i neka teža oboljenja poput raka pluća.

Iz tih razloga stručnjaci preporučuju da što manje ili nikako ne koristite ove proizvode već da se vratite dobrom starom sapunu i vodi.

 

 

 

Comments are closed.