Vjerojatno niste ni svjesni da vam se odjeća u mašinama za veš u stvari pere u fekalijama: Evo kako ćete riješiti taj problem veoma jednostavno

Više od 30% mašina za pranje veša u sebi sadrže fekalije u tragovima, a koje su u mašinu došle sa naše odjeće. Tako su barem pokazala najnovija istraživanja stručnjaka iz proizvodnje ovih mašina, kao i stručnjaci iz posla oko proizvodnje deterdženata.

Vjerojatno ste i vi razmišljanja, da nakon tolikih silnih pranja veša uopšte nema potrebe za dodatnim pranjem mašine za veš, ali niste u pravu.

Potrebno je da svakih nekoliko mjeseci operete svoju mašinu, i to njenu unutrašnjost, vrata , pregrade, gumu, posude za prašak, bubanj i to na ove načine:

Gume i pregrade obrišite krpicom koju ste nakvasili u sirće i četkicom za zube. Ako pri čišćenju gume  primjetite pojavu buđi, onda je najbolje vrijeme da se ta guma promjeni. Kupite novu gumu, zovite majstora, jer stara guma više nema svoju izvornu funkciju. Pregrade jednostavno izvucite iz mašine i pod jakim mlazom vode ih dobro operite.

Obavezno se mora očistiti i filter mašine jer je njegov zadatak da zadržava sve sitne stvari koje poispadaju iz raznih džepova tokom pranja, kao što su dijelovi tkanina, dugmići, novčići i slično.

Da biste uklonili ružni miris vlage iz mašine, uzmite ulje karanfilića. Dovoljno vam je samo deset kapi koje ćete sipati u bubanj mašine, a zatim uključiti mašinu i pustiti da odradi pun ciklus pranja, na višoj temperaturi.

Iako vaš bubanj i unutrašnjost mašine na prvi pogled izgleda čisto, nemojte se zavaravati. U bubnju uma toliko pukotina i rupa u koje se bakterije mogu skloniti, a najbolji način da ih se riješite je taj da svaka tri mjeseca uključite praznu veš mašinu, a buban isperite i operite sirćetom i soda bikarbonom, ili sokom od limuna. Ovi će sastojci potpuno dezinfikovati vašu mašinu.

A potrebno je da u predgradu za prašak za veš sipati dvije žlice sode bikarbone, kao i pola šolje destilovanog sirćeta, a podesite mašinu na najvišu temperaturu, izaberite najduži ciklus pranja, a isti trik leži i u šolji svježeg limunovog soka pomoću kojeg ćete ukloniti neutralni miris.

Comments are closed.