Veliki skandal trese BiH i cijelu regiju: Za samo 17 dana i za 1.200 eura dobila diplomu medicinske škole koja vrijedi i u EU (VIDEO)

Novinaraka Azra Omerović je na pravi novinarski način uspjela da za samo 17 dana dobije diplomu Srednje medicinske škole iz Sanskog Mosta. a koja je opet priznata i u EU, ali i u BiH, a na taj način je dokazala da se u prosvjeti, u ovoj zemlji dešava sve i  svašta i da je mnogo tu sumnjivih radnji.

Da bi dobila tu, takozvanu hitnu diplomu, Azra je posredniku morala da plati 2.500 KM, a u dokumentima je pisalo da je prekvalifikacija trajala dvije godine. Novinarka je formalno dobila diplomu a da nije još ni predala svu dokumentaciju.

I tako nakon 17 dana, a da nije prisustvovala niti jednom času, došla je u posjed veoma vrijedne diplome u kojoj je navedeno da je sve završila sa dobrim uspjehom

Dokumenta je predala 20. decembra prošle godine, da bi diplomu dobila 3. januara ove  godine

Na diplomi piše da je Azra upisala prekvalifikaciju 2016. godine, i da je školovanje uspješno završila u novembru 2018. godine, tj. mjesec dana prije nego li je predala svu potrebnu dokumentaciju. U diplomi piše da je uspješno položila anatomiju, higijenu sa zdravstvenom zaštitom, fiziologiju, medicinsku psihologiju, zatim patologiju, mikrobiologiju, zarazne bolesti, farmakologiju, hirurgiju, a da je uz sve to odradila i praktičnu nastavu.

Priča je krenula sredinom decembra prošle godine, kada se ušlo u uvid nekih sudskih i policijskih dokumenata o prodaji diploma u BiH, a uz koje su vezani i neki visoki kadrovi HDZ-a iz Širokog Brijega

U dokumentima se navodi da su novcem iz Širokog Brijega osnovane srednjoškolske institucije širom BiH, kao i visokoobrazovane institucije na kojima se mogu dobiti veoma lako i na sumnjiv način diplome. Navedena su i imena posrednika koji su djelovali u određenim dijelovima BiH i koji su za novac obezbjeđivali diplome.

Za sarajevsku regiju bio je zadužen Senad Pehlivanović iz Fojnice.

Da bi se došlo do diplome potrebno je imati oko 1.200 eura ili 2.500 KM, koje Pehlivanović predaje direktoru i ostalima koji su umiješani u ovaj posao, pa je tako Pehlivanović pristao i da nabavi diplomu Azri Omerović.

Mnogo toga se može vidjeti i na ovoj video snimci.

Comments are closed.