Večeras obujte čarape i lezite da spavate: Evo šta će se sve pozitivno desiti vašem tijelu (SAVJET)

Mnogim ljudima je spavanje u čarapama prosto nezamislivo, ali i opet neki ljudi ne mogu da zaspu dok na stopala ne stave čarape.

Međutim, sada postoje i naučni dokazi da je veoma dobro ići u čarapama na spavanje, a neke studije su dokazale da se sa čarapama na nogama san počinje i 15 minuta ranije, a da topla stopala utiču i na kvalitetu sna.

Drugim riječima hladne noge mogu vam otežati spavanje, a tople noge znače i dublji san, i kvalitetnije spavanje, pa samim time i bolji i odmorniji ustajete ujutro.

U čemu još pomaže obuvanje čarapa pred spavanje?

Sprječava noćno znojenje

Čarape na nogama pomažu u regulisanju tjelesne temperature, ovo je posebno korisno kod noćnog preznojavanja, jer čarape na nogama na neki način to sprječavaju

Pomaže kod Rejnoove bolesti

Ova je bolest vrlo rijetka i pogađa krvne stanice pojedinca i izaziva teške reakcije na hladne temperature, koje u nekim težim slučajevima mogu dovesti i do rana, pa čak i smrti tkiva.

Ublažava problem suhe kože

Osobe koje imaju problem sa suhom kožom pomaže ovaj način spavanja posebno kada su temperature niske, a kada su stopala suha i ispucala, to može biti veoma bolno pa da čak i otežava hodanje. Nanošenje kreme na stopala, a zatim obuvanje čarapa na najbolji način mogu ublažiti suhoću kože.

Poboljšava seks

Prema nekim studijima, parovi koji tokom seksa imaju čarape na sebi, lakše dolaze do vrhunca i na jednoj, ali i na drugoj strani. Studija je pokazala da osobe sa hladnim stopalima teže dolaze do vrhunca, jer se brže hlade.

 

 

Comments are closed.