Uz jedan sasvim mali i jednostavan trik bijeli hljeb pretvorite u zdravu namirnicu: Vjerujemo da ćete ovo vrlo rado jesti

Prema mnogim istraživanjima svjetskih naučnika, ali po preporukama skoro svih nutricionista, bijeli hljeb spada među najnezdravije namirnice u ljudskoj ishrani.

Ipak postoji jedan sasvim jednostavan trik koji od bijelog hljeba pravi jednu veoma hranjivu namirnicu u super hranu.

Oglasi - Advertisement

Poznato je da bijelom hljebu nedostaju neki zdravi sastojci kojima obiluje crni hljeb. Međutim, mnogim ljudima to izgleda ne smeta, ili barem oni misle da je tako, pa je bijeli hljeb i dalje namirnica koja se najviše koristi među ljudima kada je hrana u pitanju. Istraživanja su pokazala da je bijeli hljeb sastavni dio trpeze u ček 76% domaćinstava širom Europa, a nije puno drugačije ni u ostatku svijeta, osim u Aziji, gdje ipak preferiraju malo drugačiju hranu.

Do sada je najveća mana bijelog hljeba bio visok glikemijski indeks (koji je zaslužan da odražava intenzitet lučenja insulina nakon unošenja neke namirnice).

Konzumiranje bijelog hljeba izaziva kratkotrajni skok šećera u krvi, koji zatim dovodi do pada energije organizma. Zbog svega toga, gladni naučnici su demonstriralo tostirani bijeli hljeb, i pokazali kako zemička ili kifla od bijelog brašna mogu postati pravi mali izvor energije.

Međutim, pro što treba da uradite je da te zemičke ili kifle od bijelog brašna zamrznete.

Zamrzavanja prije tostirana peciva smanjuje nivo glukoze u pecivu za pola, pa umjesto sa šećerom ovo pecivo vaš organizam i tijelo hrani ugljikohidratima, koji su vam potrebni, posebno kod vježbanja.

Istraživači vjeruju da ovaj proces onemogućava te usporava rad enzima, koji zauzvrat sporije obrađuju šećere. Tako dovode do ujednačenijeg oslobađanja energije.

U svakome slučaju vrijedi pokušati.

Comments are closed.