U ovome gradu nema ni policije, ni kriminala: Ovo je najsavršenije mjesto za život- Plata je 1.200 eura, a stanarina samo 15 eura (FOTO)

Po mnogim ispitivanjima i anketama, ovo je najsavršenije mjesto ili grad na svijetu u kojem bi mnogi željeli da žive.

Marinelada je maleni grad u Andaluziji na jugu Španije. Mada ga i sam geografski položaj stavlja na listu poželjnih destinacija, u ovome gradu je činjenica da nema kriminala, anema ni policije što čitavu priču čini posebno zanimljivom. Posebna je priča prosječna plata koja se kreće od 1.200 era do 1,5000, dok stanarina koša samo 15 eura.

Ovdje niko ne krije svoja politička uvjerenje, a čitav grad je bez ijedne bliješteće reklame, a niti na jednom zidu se ne može vidjeti grafit niti bilo kakva druga poruka.

Svake nedelje su sastanci građanstva na kojima se demokratski donose odluke od strane svih, a sve ulice nose imena po ljudima koji su bili poznati po svojoj borbi za ljudska prava. Zaposlenost u ovome gradu je skoro 100%, a ne radi samo onaj koji zaista ne može, zbog godina ili zbog bolesti.

Jednom mjesečno se u ovome gradu obilježava takozvana ”Crvena nedelja” na kojoj se od strane građana iznose ideje kako bi se život u Marineladi poboljšao ili kako bi se još više mogao uljepšati njihov ionako lijep grad. Ukoliko se neka od ideja i prihvati, odmah se sakupljaju volonteri koju će tu ideju i sprovesti u djelo.

Grad ima i svoju radio stanicu, kao i TV stanicu, a policija ne postoji, a ne postoji ni stopa kriminala.

Svaki čovjek koji provede najmanje dvije godine u ovome gradu dobija dozvolu za gradnju svoje sopstvene kuće, a materijal dobija od grada. Plaćanje od 15 eura mjesečno počinje tek kada useli u kuću i počne u njoj živjeti, a to se radi najviše da bi se refundirali troškovi materijala koji se upotrijebio u izgradnji. Grad po potrebi angažuje i arhitekte i radnike, ali ne postoji mogućnost prodaje kuće i na taj način se sprječava mogućnost profita.

 

Svi građani su veliki borci za ljudska prava i ovaj se gradić smatra kao jednom od oaza borbe protiv kapitalizma, a mnogi ga smatraju i savršenim mjestom za život, pa je uvedena i lista čekanja za useljenje u ovaj grad jer je zainteresiranost iznimno velika.

 

 

 

Comments are closed.