U cijeloj regiji uskoro stupaju na snagu novi zakoni i pravila, a koji su vezani za vozačke dozvole: Posebna pravila za sve one koji voze automobile sa automatskim mjenjačem- Biće mnogo nezadovoljnih (FOTO)

Izgleda da se u cijeloj regiji, ali prvo u Bosni i Hercegovini spremaju neki novi zakoni i pravila kada je saobraćaj u pitanju, a koja će barem nekim tipovima vozača dodatno zakomplicirati život, koji je i bez ovih promjena sasvim dovoljno komplikovan.

Prema nekim saznanjima i kako neki mediji prenose, svi oni koji budu ubuduće polagali vozačke ispite i iste budu polagali u vozilima sa automatskim mjenjačima neće moći u redovnoj vožnji, nakon dobivanja dozvole da voze vozila sa manualnim mjenjačem.

Takvi vozači ukoliko požele da voze vozila sa manualnim mjenjačem će morati da polažu vozački ispit i za vožnju u takvoj vrstu vozila.

Saobračajnim policajcima neće biti teško da provjere ove podatke kada kojim slučajem zaustave ovakve vozače, jer će na vozačkoj dozvoli u posebnoj rubrici pisati na kojem vozilu je položen ispit. Ovaj zakon i pravilo bi trebao vrlo brzo da stupi na snagu, a sa sobom nosi još neke novine.

Pa tako vozači koji imaju položenu B kategoriju, u prve dvije godine nakon polaganja ako skupe 4 kaznena boda oduzima im se dozvola i moraju iznova da polažu vozački ispit.

Nakon dobivanja vozačke dozvole, novi vozač ima maksimalno tri mjeseca da podnese zahtjev za izdavanje vozačke dozvole, i ako se taj termin profula, mora se ići na novo polaganje ispita

One osobe koje iz vjerskih razloga moraju da na glavi nose kapu ili maramu ili neke slične odjevne predmete, smiju se po novom zakonu slikati sa kapom ili maramom na glavi za vozačku dozvolu, ali na fotografiji moraju biti vidljive sve karakteristične crte na licu, kao i čelo i obje ivice na licu.

Pri produženju vozačke, ako se utvrdi da vlasnik vozačke ima neke veće promjene u svome izgledu ili su mu se desile neke promjene na licu mora iznova da se fotografiše

 

 

 

 

Comments are closed.