Svo vrijeme griješimo: Ženski znak na vratima WC-a ”nije haljina”, evo o čemu se radi

Ne postoji niko od nas koji barem nije jednom ušao u javni toalet ili WC. I kada to radite normalno je da gledate oznaku na vratima koja označava da li je određeni WC namijenjen za muškarce ili za žene. Ti znakovi se mogu razlikovati na mnoge načine, ali oni znakovi koji se najviše upotrebljavaju na svijetu prave razliku po odjeći. koju znakovi nose, a kojom se određuje spol.

Oglasi - Advertisement

Dok muški znak nosi neku vrstu pantalona, ženski znak nosi haljinu, a to je po mnogima, a posebno borcima za ljudska i ženska prava, pomalo zastarjelo i dosta ograničavajuće. Kompanija Axosoft iz Arizone, kao dio kampanje koja želi da izjednači muškarce i žene u određenim “muškim zanimanjima, došla je na ideju za novi ženski znak za WC, a predstavili su ga na konferenciji “Girls in Tech”.

Tanja Kejtan, koja je predstavnik Axosofta je mišljenja i tvrdi da trougao koji predstavlja haljinu na ženskom znaku za WC zapravo nikada nije trebalo ni da predstavlja haljinu. Zato su na novom znaku koji predstavlja žene haljinu pretvorili u plašt, i na taj način poslali poruku da su žene u stvari pravi , mali super heroji.

“U nauci, tehnologiji, umjetnosti, matematici, politici, na ulicama i u našim domovima žene su često nevidljive, nepozvane ili jednostavno zaobiđene. Djevojke i žene koje se zanimaju za nauku, tehnologiju, mehaniku i matematiku su manjina”, rekli su iz kompanije.

Najveći cilj ove kampanje je da se podstaknu razgovori o prihvatanju žena na bilo kojem zanimanju. Tu se ne radi samo o jednakosti žena, već i da bi se popunila radna mjesta gdje je deficit radnika, a i žene bi mogle da rade te poslove.

 

Comments are closed.