Sve zdravstvene tegobe koje spriječava samo jedna šaka sjemenki od bundeve ( FOTO/SAVJET)

One su izvrsne za grickanje i veoma su bogate sa omega 3 masnim kiselinama, koje je su dobre za zdravlje srca, te za regulaciju krvnoga pritiska. Ujedno su veoma bogat izvor kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, cinka, kalijuma i drugih vitamina.

Ovo su neka od važnijih oboljenja na koje sjemenke bundeve mogu da utiču, tako da smanje uli potpuno spriječe oboljenja.

Rak

Neka istraživanja su pokazala da sjemenke bundeve sadrže u sebi spojeve koje se uspješno bore protiv ćelija raka, a pokazalo se da i žene koje su u menopauzi i koje dnevno jedu sjemenke bundeve smanjuju rizik od raka dojki za 23 %.

Dobre za zdravlje prostate

Fitokemikalije i antioksidanski koje sjemenke bundeve imaju u sebi sprječavaju nastanak kancerogenih ćelija na prostati.

Ublažavaju simptome menopauze

Utiču na nagle promjene raspoloženja, te na napade vrućina, glavobolje, a smanjuju i bol u zglobovima.

Smanjuju holesterol

Pokazalo se da sjemenke bundeve mogu smanjiti loš holesterol i za 13%, a smanjuju i rizik od nastanka ugrušaka, te od bolesti kardiovaskularnog sistema.

Štite od dijabetesa

Stručnjaci dijabetičarima preporučuju sjemenke bundeve za svakodnevno konzumiranje jer utiču na regulisanje nivoa šećera u krvi.

Dobre za mršavljenje

Njihovo konzumiranje, samo 30 sjemenki može satima da stvara osjećaj sitosti, a izvrstan su izvor vlakna i proteina

Poboljšavaju raspoloženje

Dobre su kod smanjenja simptoma depresije i kod smanjenja stresa, a veoma dobro utiču i na fizičko, ali i na psihičko zdravlje.

Olakšavaju artritis

Ublažavaju simptome artritisa, i potrebno je da jedete oko 30 grama sjemenki dnevno kako biste smanjili sve simptome artritisa.

Sprječavaju nastanak osteoporoze

Svi oni koji u svome organizmu imaju manjak cinka svakako trebaju da počnu razmišljati o konzumiranju sjemenki bundeve, jer je cink veoma važan za izgradnju kostiju.

 

Comments are closed.