Svaku večer, prije spavanja, zatvarajte vrata svoje spavaće sobe i to obavezno: Postoji veoma dobar razlog za to

Možda vam ovo nikada nije ni palo na pamet i niste smatrali da je uopšte važno, ali veoma je važno da prije nego, li krenete spavati, zatvorite vrata od svoje spavaće sobe.

Dakle pored sve one rutine koju obavljate prije spavanja, pranje zuba, oblačenje pidžame, ne bi trebalo da zaboravite, prije lijeganja u krevet da zatvorite vrata svoje spavaće sobe.

Oglasi - Advertisement

Na neki je način izračunato da skoro 60% svjetske populacije spava sa otvorenim vratima spavaće sobe, a taj, za mnoge nebitan i nevažan detalj može bukvalno da vam spasi život, jer su ta vrata granica između života i smrti u slučaju požara u kući. Zatvorena vrata su ta koja itekako mogu da smanje širenje požara, kao i da smanje širenje smrtonosnog i otrovnog dima od sagorijevanja.

Pošto je većina domova puno sintetičkih stvari, onda kod pojava požara rizik od brzog širenja je znatno veći, pa su zatvorena vrata prostorija ta koja sprječavaju brzo širenje požara,  a samim time se i povećavaju šanse da se svi u kući uspiju spasiti i izvući iz zapaljenog stana ili kuće.

Prosječno vrijeme za uspješno spašavanje iz zapaljene kuće ili stana je sada oko tri minute, a razlog tako malom vremenskom periodu je upravo mnogo sintetičkih i ostalih zapaljivih materijala koje svaka kuća ima.

I sami vatrogasci preporučuju ovo zatvaranje vrata prije spavanja, jer tada povećavate svoje šanse za spas u slučaju neželjenog požara, koji može doći na razne načine, ali najviše se dešavaju uslijed kvara na električnim instalacijama ili na dovodima plina ili gasa.

Nadamo se da ćete poslije ovih savjeta malo promijeniti svoju rutinu prije spavanja.

Comments are closed.