Svaka žena na svijetu će željeti da ima ovaj grudnjak: Tinejdžer napravio čudo koje spašava živote (VIDEO)

Mnogi stručnjaci već godinama upozoravaju sve žene da moraju malo više pažnje da posvete svome zdravlju, i da vode računa o svome tijelu, te da redovno idu na kontrole kod liječnika. Posebno se ovo preporučuje kod preventive oboljenja od raka dojke, koji je jedan od najčešćih problema koje imaju mnoge žene na svijetu. Ovaj pregled je veoma potreban, ali mnoge žene se teško odlučuju na njega zbog nekih neprijatnosti koje idu uz taj pregled.

Međutim, ovaj tinejdžer je sa svojim izumom olakšao ovaj pregled koji kod mnogih žena izaziva paniku.

Oglasi - Advertisement

Ovaj tinejdžer se zove Hulijan Rios Kantu, i kada je imao 13. godina njegovoj majci je ustanovljen rak dojke. Inspiriran borbom svoje majke, ovaj je mladić izumio grudnjak koji može da ustanovi ranu fazu kancera Kada su njegovoj maci ustanovili po drugi puta kancer dojke, i to sa zakašnjenjem od šest mjeseci, ovaj je mladić odlučio da mora nešto da uradi po tom pitanju i da napravi neke promjene u životima svih žena svijeta.

Hulijan, student Univerziteta tehnologije u Meksiku, pokrenuo je kompaniju “Higia Technologies” koja je napravila brushalter sa biosenzorima koji detektuju promene na grudima. Projekat “EVA” prati zdravlje grudi, boju, temperaturu i teksturu.
Prototip brushaltera je napravljen 2017. godine i odneo je nagradu na takmičenju “Global Student Entrepreneur Awards”.

Ovaj njegov izum zahtjeva da žene nose svaki dan po dva sata. Aplikacija koja je vezana uz grudnjak skuplja informacije i ako se dogode neke promjene, grudnjak uz pomoć senzora to uočava. Ideja je još uvijek u razvoju, a Hulijan još uvijek radi na preciznoj dijagnozi, koja će biti 100% sigurna

Nadati se da će ovaj izum zaista donijeti velike promjene na ovome polju jer je poznato da su mnoge žene morale da prolaze teške puteve upravo zbog loše ili zakašnjele dijagnoze, što bi se sa ovim grudnjakom itekako moglo promijeniti.

 

 

Comments are closed.