Stručnjaci tvrde da vrijeme u koje obavljate veliku nuždu dosta govori o vašem zdravlju: Zdravi ljudi u ovo vrijeme obavljaju veliku nuždu

Mala i velika nužda su najprirodnije fiziološke stvari koje svaki čovjek obavlja svakodnevno, jer je to dio najnormalnijeg prirodnog procesa kod ljudi. Svaka od ovih nuždi je veoma važno da se obavlja svakodnevno, jer se time funkcije organizma dovode u stanje normalnoga funkcionisanja.

Problemi sa neredovnom velikom nuždom mogu dovesti do velikih zdravstvenih problema i oboljenja koji se dosta često mogu riješiti samo operativnim putem.

Oglasi - Advertisement

Što se tiče male nužde ili mokrenja, svaki čovjek više puta dnevno mora da prazni svoj mokraćni mjehur, ali i za to, barem tako kažu neki stručnjaci, postoje periodi dana kada je najbolje raditi ta pražnjenja.

Ljekari preporučuju i smatra se kako je najbolje za zdravlje da se velika nužda obavlja u jutarnjim satima, tj. u nekih sat vremena od buđenja i ustajanja. Po ljekarima to je period kada se debelo i tanko crijevo prazne najbolje, jer su uspjeli svu hranu koja je unesena dan prije da prerade tokom noći.
Da bi ste imali redovnu jutarnju stolicu treba da slijedite ovih nekoliko pravila:

  • U organizam morate da unosite istu količinu i povrća, i voća i vlakana
  • Pijte dva do tri litra vode dnevno
  • Uvedite fizičku aktivnost u svoj život
  • Industrijski prerađena hrana da se svede na minimum
  • I nikada ne trpite, već kada morate, odmah idite u WC.
  • Prije spavanje nemojte da jedete, a ujutro, pola sata nakon buđenja je idealno vrijeme za doručak.

 

Obavezno se pridržavajte ovih savjeta i vjerovatno nećete imati velikih problema ni sa crijevima, a ni sa redovnom velikom nuždom. Pazite na svoje zdravlje, jer ako ga vi ne pazite, niko drugi neće.

Comments are closed.