Stavila je samo nekoliko listova lovorovog lista u posudu i zapalila ih: Poslije samo pet minuta javila je svim svojim prijateljicama šta joj se dogodilo i preporučila im da i one urade to isto.

Lovorov list  se u ljudskim životima može koristiti za više stvari.

Ono što je prva asocijacija , kada se spomene lovorov list je svakako kulinarstvo, jer m,nogi majstori u kuhinji u nekom svojim jelima koriste lovorov list kao dio začina ili za dodavanje određene arome svome jelu.

Međutim, neka istraživanja su pokazala da lovorov list umiruje i može dosta da utiče na raspoloženje čovjeka. Također je dobar kod prehlade, a donekle i usporava starenje.

Ukoliko ste imali težak i naporan dan, i došli ste kući iscrpljeni i preumorni, dovoljno je samo da zapalite nekoliko listiće lovorovog lista u nekoj posudi i da pomalo udišete taj dim koji se stvori u prostoriji. To će djelovati umirujuće na vaše tijelo i psihu, a ukoliko ste uznemireni, ako vam je puls ubrzan smirit ćete se.

Ako imate problema za bolnim zglobovima, odličan lijek za to je ulje od lovorovog lista tako što premažete bolna mjesta ovim uljem

Lovorovi listovi su veoma efikasni i kod borbe protiv bubašvaba i drugih insekata i buba, jer većinu njih plaši miris lovorovog lista, a pri tome, ovaj list je bezbjedan i za djecu, a i za kućne ljubimce.

Ukoliko ga redovno stavljate u svoju hranu, sigurno će i vaša probava biti puno bolja, ukoliko imate problema sa istom.

Lovorov list je odličan kod prehlada, budući da je veoma efikasan kod čišćenja disajnih puteva. Sve što treba da uradite je da u ključalu vodu stavite nekoliko listića lovorovog lista i da onda inhalirate paru.

Pored toga, lovorov list veoma pozitivno djeluje i na kolesterol u krvi, a veoma je dobar i za jačanje funkcija srca.

 

Comments are closed.