Srpkinja dobila posao u Danskoj, a onda nakon par mjeseci je ostala trudna: Strahovala je kako će joj u firmi reagovati, a njihova reakcija je u njoj izazvala totalnu nevjericu i nije mogla vjerovati da se to njoj događa

Mnogi od vas znaju barem jednu takvu priču ili imate i lično iskustvo o ženama koje su dobile otkaz na svojim poslovima jer su ostale u drugome stanju, posebno je to uobičajeno u ovim našim balkanskim državicama. A ovih se dana na društvenim mrežama pojavila ispovijest žene iz Srbije  koja je ispričala svoja iskustva kada je iz Srbije došla u Dansku i tamo tražila posao.

Pa tako ta žena u svojoj ispovijesti kaže da je bila poprilično uplašena kada je krenula tražiti posao po zemljama EU, jer je mislila da nije dovoljno stručna, jer ipak dolazi iz male i siromašne Srbije, koja baš i nije nešto važna na mapi svijeta. Međutim, na njeno veliko iznenađenje, odmah je dobila posao u struci i na njoj je samo bilo da se vrati u Srbiju i da pozavršava papirologiju. Posao sa papirima u našim krajevima nije ni malo lak, kao što je poznato, ali toga su bili svjesni i ljudi u Danskoj pa je direktorice te kompanije u Danskoj rekla ovoj mladoj ženi da se ništa ne brine i da uzme dana koliko joj je potrebno za sređivanje papira, a kada sve završi da joj pošalje mejl i posao je njen.

Oglasi - Advertisement

Priznaje ova žena da je po prvi puta u životu bila rasterečena kada je ganjala papire, a usput se malo eudukovala, da nauči što više o svojoj novoj zemlji, a pokušala je malo i jezik da nauči.

Međutim, dok je sve to radila oko papira, ušla je u jednu vezu sa muškarcem, da bi na kraju ostala i trudna. Tad su joj, kako i sama kaže, kroz glavu prošle mnoge misli i shvatila je da će ostati bez dobroga posla jer ne može sakriti da je trudna, a nije željela da se riješi dijeteta abortusom, jer joj to njena savjest, vaspitanje, a ni majčinski instikt nisu dozvoljavali.

Odlučila je da pošteno, mejlom obavjesti direktoricu, a pretpostavljala je da će ostati bez posla, pa je u mejlu napisala:

“Poštovana, znam da ste me zaposlili i dali šansu da pokažem svoje sposobosti i znanje, ali moram da vas obavijestim da sam u međuvremenu ostala u drugom stanju, a s obzirom da to sa sobom nosi i neke nove situacije, morala sam da vas obavijestim, da bi donijeli konačnu odluku o mome zaposljenju.”

Čim je poslala mejl, odmah je počela da strepi za odgovor, mada je bila sigurna da ispada iz kombinacija za posao.

Samo minut kasnije je dobila odgovor u kojem je pisalo:

“Poštovana, nas ne zanima vaš privatni život. Interesuje nas da li vi želite da radite ili ne. Naravno, ako želite da budete dio našeg tima, imaćete pravo na sve što trudnice, odnosno porodilje imaju u našoj zemlji. Nadam se da ste i dalje zainteresovani i da ćemo uskoro vidjeti”, odgovorila je direktorica kompanije.

Žena je odmah odgovorila da dolazi što prije. Spremila je sve svoje stvari, otišla u Dansku, radila nekih tri mjeseca, otišla na porodiljsko, rodila bebu i svo vrijeme dobijala punu platu. Nikoga nije interesovalo ni to što nije udata i što je samohrana majka, bitno im je bilo samo da je ona željna da radi i da bude dio tima.

 

 

 

 

Comments are closed.