Srbin pronašao način kako da se grije cijelu zimu skoro besplatno: Sada je odlučio da svoju ideju podijeli sa drugima

Ide zima, i sve su prognoze da ovaj put neće biti niti malo blaga kakva je bila prethodnih nekoliko godina. Prognoze su da će biti puno padavina, ali i mnogo dana sa velikim minusima koji će ići i do minus 20, a i preko toga.

Stoga  se valja dobro pripremiti za zimu, posebno oni koji nemaju centralno grijanje u stanovima, nego žive u kućama, pa se moraju opskrbiti ugljem, drvima, peletom ili lož uljem.

Ti troškovi nisu niti malo naivni i mali, pa se mnogi dovijaju na koji način da se ugriju preko zime, ali da ne plaćaju prevelike cijene za drva i ugalj.

Tako je ovaj građanin Srbije, Rade Vujić došao na ideju kako da zagrije svoju cijelu kuću, preko cijele zime, na način koji je mnogo jeftiniji nego da nabavlja i kupuje drva, ugalj, pelet i slične stvari.

Vujić je usavršio proizvodnju posebnog peleta i to od ambrozije sa kojim grije sve prostorije u svojoj kući i to na veoma kvalitetan način

Sada su prostorije u njegovoj kući veoma tople, peć se više ne gasi, a troškovi grijanja su mu znatno manji. Jer za usporedbu jedna tona peleta košta 30 hiljada dinara, dok pelet od ambrozije, koju Vujić proizvede košta 1.800 dinara po toni.

Ambrozija je biljka na koju su mnogi alergični i mnogi je žele iskorijeniti. Ima je na sve strane pa se Vujić dosjetio da bi je se možda moglo i iskoristiti. Sirovina za njegovu peć je faktički tu, ispod njegovog prozora, i ima je po cijelom njegovom imanju, tako da uopšte nema razloga za brigu da će je nestati.

Priča o Radetu Vujiću i njegovoj ideji se proširila po cijelom kraju, ali i po Srbiji i regiji. I mada su još uvijek mnogi sumnjičavi, rade kaže da je grijanje sa ambrozijom veoma kvalitetno, ali priznaje da mu je trebalo oko dvije godine da osmisli mašinu koja će mu praviti pelet od ambrozije, dok nije napravio funkcionalnu mašinu od koje sada ima velike koristi.

.

 

Comments are closed.