Sada je sve mnogo jasnije ko je vladao nekadašnjom Jugoslavijom: Pojavili se dokumenti koji otkrivaju pravi identitet Josipa Broza Tita

Cijeli njegov život, a posebno poslije njegove smrti Josipa Broza Tita su pratile razne teorije zavjere o njegovome porijeklu, ko je on u stvari, da li je zaista bio onaj za koga se predstavljao ili je bio strani agent koji se odmetnuo i postao najmoćniji čovjek Jugoslavije svo do svoje smrti 1980. godine.

Jedna od takvih teorija ide tako da je izvjesni Marijan Džon Markul 1955. godine došao u prostorije FBI u Los Anđelesu i tamo ispričao veoma zanimljivu priču, da čovjek koji se predstavlja kao maršal Josip Broz Tito je u stvari ruski agent koji je preuzeo identitet pravoga Tita, dok je pravi Josip Broz nestao negdje u Rusiji 1937. godine.

Tako barem piše u jednoj od zabilješki u dokumentaciji FBI iz pedesetih godina koje su sada otvorene i za javnost. Marijan Markul, koji je dao ovu izjavu je čovjek koji je rođen u Livnu 1909. godine, a u Ameriku je bio došao 1936. godine, a američko državljanstvo je dobio 1944.godine jer je za vrijeme Drugog svjetskog rata dvije godine služio u američkoj armiji.

U izvještaju stoji da nije sigurno koliko su ove informacije tačne, ali se navodi da je ova informacija veoma važna za bezbjednost Amerike, jer je Markul tokom 1953. godine dva puta odlazio u Jugoslaviju i tamo se susretao sa Titom.

Po izvještaju, prvi njihov susret je trajao oko sat vremena i po Markulu Tito je imao svih pet prstiju na ruci, a Markul je siguran da je pravi Tito izgubio srednji prst i kažiprst lijeve ruke. Markul je u svome iskazu rekao da je Tito sa kojim je pričao bio obrazovan čovjek koji je čak svirao i klavir, dok pravi Tito kojeg je on upoznao je bio neobrazovani čovjek koji nije znao svirati niti jedan instrument, a pogotovo ne klavir.

 

 

 

Comments are closed.