Sada je i zvanično: Srbiji i BiH zabranjen ulazak u EU do 2027. godine, a ovo su i razlozi

Kako navode neki mediji u Srbiji Europska komisije je ovih dana predložila povećanje budžeta za period od 2021-2027. godine i to za čitavih 1,28 biliona eura, koji se trebaju popuniti kada Velika Britanija izađe iz EU. Primjetno je da uprkos povećanjem količine novca u zajedničkoj kasi EU, nema predviđenih sredstava koji bi se koristili u slučaju širenja EU

Naravno da odmah u vezo takve informacije se postavlja pitanje kakva je perspektiva Srbije i Bosne i Hercegovine što se tiče ulaska u EU, a s obzirom da se Srbija smatra liderom u ovome procesu i da su već ranije date neke naznake da bi Srbija mogla postati članicom Eu do 2025. godine.

Oglasi - Advertisement

Međutim, po svemu sudeći Europska komisija priprema novu arhitekturu zajedničkog novca u kasi EU, jer izlazak Velike Britanije znači i povlačenje doprinosa iz Londona u zajedničku kasu, a to je novi izazov za EU jer ti gubici moraju biti nadoknađeni i to raznim načinima uštede i većim angažmanom u punjenju kase ostalih članica EU.

Već su sada predložena veća izdvajanja za odbranu i bezbjednost EU, kao i na upravljanje granica i unutrašnje bezbjednosti EU. Ujedno se planiraju i pomoći susjednim zemljama da bi se prevladale sve prepreke i problemi koje stvara migraciona kriza.

Zbog svega toga, barem za neko vrijeme, u svim tm planovima nema prostora za neke nove članice EU, na šta Srbija i BiH su računale.

Međutim Suzana Grubješić, sekretar Europskog pokreta u Srbiji je ipak pomalo optimistična pa je novinarima rekla:

” Sredstva još nisu jasno naznačena, ali ipak postoji mogućnost da se otvori linija, nije sada zakucano da je baš nemoguće da dođe do širenja EU i novih članica ” .

Comments are closed.