Sada je i zvanično: Srbija neće ući u EU, najmanje do 2027. godine, a ovo je i razlog te odluke

Europska komisija je ovih dana predložila povećanje budžeta unutar EU, za period od 2021-2027. godine i to na 1, 28 biliona eura, koji trebaju da budu popunjenu nakon što iz Europske unije istupi Velika Britanija, pa samim time za neko vrijeme neće biti predviđenih sredstava koji su potrebni za proširenje unije, iako je sve više novca u zajedničkoj kasi.

Naravno da se odmah postavilo i pitanje koje su perspektive Srbije i još nekih drugih zemalja u regiji spram EU, jer Srbija slovi kao neki lider u regiji, pa je tako označena mogućnost, da bi 2025. godine Beograd mogao biti primljen u europski klub, mada je vjerojatnije da će to biti kasnije.

Izlazak Velike Britanije iz unije znači i da se smanjuje priliv novca iz te regije, a to je veliki izazov za EU,, jer svi ti gubici moraju biti pokriveni, uz neke programe uštede, ali i uz veće izdvajanje ostalih članica EU.

Predložena su veća izdvajanja za odbranu, kao i za bezbijednost EU, kao i za digitalizaciju i očuvanje okoline, ali za pomaganje susjednim zemljama, kao i ostatku svijeta, posebno kada je migrantska kriza u pitanju.

Prema svemu tome, u neko dogledno vrijeme se sumnja da će se stvoriti uslovi za primanje nekih novih članica u uniju, mada, spram razvoja situacije, postoji mogućnosti da se te linije i otvore , čak i prije 2027. godine, mada je više onih koji vjeruju da su male šanse za to, tako da se zemlje u našoj regiji moraju nastaviti truditi da zadovolje sve kriterije koje Eu postavlja pred njih kao uslove za članstvo.

 

Comments are closed.