Rakija je iz raja izašla: Pet razloga zašto je rakija dobra za zdravlje i pet neosporivih argumenata za što ju je dobro piti u normalnim količinama (SAVJETI)

Rakija je alkoholno piće koje je zasigurno jedno od najpopularnijih, ako nije i najpopularnije na ovim našim prostorima.

Piti rakiju nikada nije bilo dokazom neke muškosti i mačoizma, niti je pijenje rakije bilo pokazatelj nekog društvenog statusa, međutim, ako se malo pretjera sa količinama unosa u organizam, zna da napravi mnoge probleme, isto kao i ako se razumno koristi ona itekako može da bude dobra za zdravlje.

Produžava životni vijek

Antioksidanti koji se nalaze unutar rakije pomažu u borbi protiv radikala, koji su i načešći i najveći uzročnici starosti. Ipak pretjerivanje u konzumiranju rakije ima sasvim suprotan učinak, pa prevelika konzumacija ovoga piće ubrzava starenje.

Oslobađa od stresa

Ako pijemo umjereno rakiju, ona djeluje na naš nervni sistem na način da ga opušta, ali opet ponavljamo, ako se pije u umjerenim količinama, čašica do dvije, nikako više.

Smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara

Rakija sprječava stvaranje naslaga kolesterola, a ujedno i pomaže da se smanji nivo kolesterola u krvi. Sve ovo veoma smanjuje rizik od eventualnih srčanih ili moždanih udara.

Pomaže u prevenciji prehlade

Rakija zna da bude odlična kao svojevrsni sirup za kašalj, jer ubija svaku bakteriju u grlu, ali najbolji efekt ipak daje kada se pomiješa sa vodom i sa limunovim sokom. Ujedno je poznato da su obloge od rakije fantastične za smanjenje tjelesne temperature kao i za masažu prsa prilikom problema sa disanjem i sa disajnim putevima.

Ne deblja

Vjerovali ili ne , ali rakija je alkoholno piće sa najmanjim brojem kalorija, i pored toga što utiče na smanjenje kolesterola u krvi, pijući njoj ne povećavate svoju tjelesnu težinu.

 

Comments are closed.