Prije 35 godina, na današnji dan je bilo otvaranje Olimpijade u Sarajevu: Sjećanja na sportske heroje te Olimpijade su i danas živa (VIDEO/FOTO)

0

Vjerovali ili ne ali na današnji dan je otvorena 14. Zimska Olimpijada koja se održala u glavnome gradu Bosne i Hercegovine Sarajevu, u tadašnjoj Bosni i Hercegovini.

Oni koji se sjećaju sigurno i pamte kako je cijela tadašnja Jugoslavija sva bila u nekoj pozitivnoj i prelijepoj energiji koja se vezala uz Olimpijadu, ali je ipak nekako posebno bilo u samome Sarajevu koji je tih nekoliko sedmica bio centar svijeta u svakom mogućem smislu.

Oglasi - Advertisement

Mnogi koji pamte ovo Olimpijadu i 35 godina kasnije se sjećaju nekih veoma značajnih stvari koje su se vezale uz Olimpijadu u Sarajevu, pa je tako još uvijek svima pred očima slika prelijepe ceremonije otvaranja na famozno sarajevskom olimpijskom stadionu Koševo.

Olimpijski plamen je tada zapalila tadašnja najbolja jugoslovenska umjetnička klizačica Sanda Dubravčić, a zakletvu u ime svih sportista je dao tada najbolji jugoslovenski skijaš Bojan Križaj, koji od silnoga uzbuđenja nije ni uspio da odradi zakletvu do kraja.

Na toj Olimpijadi tadašnja Jugoslavija je osvojila i svoju prvu olimpijsku medalju u zimskim sportovima, a osvojio ju je Slovenac Jure Franko u veleslalomu.

Ono po čemu će svakako svi pamtiti ovu olimpijadu su svakako sportisti heroji koji su svojim uspjesima i medaljama postali heroji Sarajeva.

Prije svega tu je skijaška trkačica Marija Liza Hemelajnen koja je osvojila tri pojedinačna zlata u tri različite discipline

Zatim su tu alpski skijaši, Amerikanci i braća Stiv i Fil Mer koji su osvojili prva dva mjesta u slalomu.

A najupečatljiviji su ipak bili Džejn Torvil i Kristofer Din, klizaćki par iz Velike Britaije koji su sa svojom tačkom uz muziku Ravelovog ”Bolera” osvojili srca cijeloga svijeta ,a posebno Sarajlija.

35 godina kasnije i dalje su živa sjećanja na najveći sportski događaj koji se desio na ovim prostorima.

Leave A Reply