Počinju topli dani i dolazi vrijeme bašta u kafićima i osvježavajućih pića: Za sve nas bi bilo najbolje da nikada ne naručujemo ova pića, a postoje veoma dobri razlozi za to (FOTO)

Dolazi proljeće, a sa njim i ljepši i sunčaniji dani, pa će vlasnici kafića jedva i dočekati da izbace svoje stolice za bašte, ali i da počnu da spremaju osvježavajuća pića koji će mnogi trebati, posebno u toplijim danima.

Međutim neka istraživanja su došla do rezultata tako da se zna koja su ta pića koja naručujemo u kafiću , a koji u sebi sadrže najviše bakterija. Vjerovali ili ne, radi se o čaši vode koju najčešće naručujemo uz kafu i gazirana pića uz koje dobijemo i krišku limuna.

Istraživanje je napravljeno na 76 krišaka limuna iz 21 restorana ili kafića, a otkriveno je da je čak 70 & limuna, tj. krišaka bilo zaraženo bakterijama. Uzorci su uzimani nakon što je piće posluženo, ali prije doticanja od strane mušterije ili ispijanja.

Ljudi koji su uradili ovo istraživanje smatraju da vlasnici restorana i kafića trebaju biti upoznati da limun koji služe uz piće često na sebi ima patogene mikroorganizme, a pokazalo se da su neke kriške limuna na sebi imali i tragove ljudskih fekalija.

Istraživanja su pokazala da većina radnika u ovim restoranima i kafićima sa limunom rade bez rukavica, tj. golim rukama, a prema istraživanju postoji rizik da se mušterija zarazi tim bakterijama, mada nije ustanovljen postotak mogućnosti zaraze.

Interesantno je i da je od bakterija pronađena i candida, koja se najčešće nalazi u ženskom spolnom organu.

Stručnjaci tvrde da vjerovatno su male šanse da dođe do bilo kakve infekcije nakon konzumacije vode sa krikom limuna, ali ipak postoji određeni rizik, a li opet, ako želite limun u svome piću, možete da ga iscijedite direktno u piće, a ne da ostavite da vam kriška pluta po piću.

 

Comments are closed.