Pješački prijelaz kakav nikada niste vidjeli: Toliko zbunjuje vozače, da moraju stati (VIDEO)

 

Opšte je poznato da su pješaci u saobraćaju grupacija koja je najviše izložena riziku i to najviše zbog nepažnje i nemarnosti vozača, a dosta često i zbog same nepažnje pješaka.

Oglasi - Advertisement

Na veliku žalost, svakoga dana smo svjedoci raznim saobraćajnim nesrećama, prolazimo pored njih, čitamo o njima, i u mnogima od njih žrtve su pješaci, a mnoge se nesreće završe i sa smrtnim ishodom.

Stoga, normalno je da i pješaci moraju strogo poštovati pravila u saobraćaju isto kao i vozači, jer svako drugo ponašanje vas dovodi u rizik da možete nastradati u nesreći.

Vozači se dosta često, posebno oni sa jakim mašinama, ne drže pravila brzine vožnje kroz naseljena mjesta, pa stoga u tim dijelovima se mora biti posebno oprezan prilikom prelazka ulice, naročito kada su djeca u pitanju.

Isto tako se mora biti veoma oprezan i zbog onih vozača koji znaju da voze u alkoholiziranom stanju, posebno u danima vikenda, kada najviše ljudi odlazi u noćne izlaske, po klubovima i zabavama.

Na Islandu su se odlučili na jedan veoma neobičan način upozorenja za vozače. Riječ je o veoma orginalnom pješačkom prelazu, koji treba da natjera svakoga vozača da uspori svoju vožnju. Taj pješački prelaz je kreativno rješenje koje bi trebalo da pomogne u smanjenju nesreća. Osmislio ga je ekolog Ralf Trila, a smješten je u gradu Isafjerdir.

Riječ je o fantastičnoj 3D iluziji koja se pokazala kao veoma uspješna, jer percepcija vozača pokazuje da je ispred njega neka vrsta prepreke, a ne pješački prijelaz, pa stoga i mora da uspori. Kako bi vam bilo jasnije kako sve to funkcionira pogledajte ovaj video:

 

 

Comments are closed.