Ovo svi imamo u svojim kućama, a može biti uzročnik mnogim oboljenjima: Najbolje je sve izbaciti iz kuće

Mnogi ljudi na svijetu su u cilju uštede energije, a da bi malo  olakšali i sopstveni budžet su zamijenili u svojim domovima i kućama stare , standardne sijalice sa novim, ekološkim sijalicama, koje troše manje struje.

Oglasi - Advertisement

Međutim, dokazano je da ova nova generacija energetskih sijalica je toliko štetna, da je Agencija za zaštitu okoline Amerike pokrenula vanredni protokol,  a koji se sprovodi u slučaju lomljenja ovih sijalica i oslobađanja otrovnoga gasa iz njih-

A istraživanje koje su proveli naučnici Fraunhofer Vilhelm Klaudic Instituta pokazalo je da ove sijalice ukoliko se slome u zatvorenom prostoru ispuštaju 20 puta veću količinu žive od maksimalno dozvoljene.

Inače, živa spada u veoma moćan neurotoksin, koji je naročito opasan za djecu i za trudnice, a najviše štete pravi na ljudskom mozgu, bubrezima, jetri i na nervnom sistemu. Također živa može da dovede i do nekih oštećenja kardiovaskularnog sastava, kao i reproduktivnog sastava i imunog sistema. Može i da dovede do pojave nervoze, nesanice, gubitka pamćenja, raka i Alchajmerove bolesti.

Lampe koje štede energiju emituju UV- B zračenja, kao i male količine UV-C zračenja, a poznato je da UV zračenje šteti ljudskoj koži, te može da uzrokuje i rak kože, a posebno je štetan za oči. Zračenje iz energetski efikasnih sijalica direktno utiče na imuni sistem, oštećuje kožno tkivo do te mjere da onemogućava formiranje vitamina D.

Stoga, veliki oprez kod upotrebe ovih vrsta sijalica i dobro se raspitajte o kvaliteti i proizvođaču istih, a bilo bi se dobro i posavjetovati sa nekim od stručnjaka prije same kupovine ili upotrebe, jer ipak je zdravlje najprječe.

 

Comments are closed.