Ovo su vaša prava u slučaju da vas zaustavi policija: Ove stvari smijete da zahtjevate , a vjerojatno to niste znali do sada

Svi mi imamo iskustva , barem neka , sa bliskim susretima sa ljudima koji rade u policiju i koji predstavljau snage mira i reda, čak i ako niste jedna od osoba koja je sklone ekscesima i pravljenjima različitih prekršaja.

Zbog toga je i veoma važno da znate svoja prava u takvim susretima, eventualnim privođenjima ili informativnim razgovorima.

Oglasi - Advertisement

U slučaju da vas policajac zaustavi na ulici, bez razloga, i počne da vam postavlja pitanja, vaše je pravo da šutite, tj. sasvim je u redu ako odbijete da im dajete odgovore, posebno ona za koja smatrate da nije nužno da ih oni znaju. U slučaju eventualnog privođenja imate prava na advokata i da ne odgovarate na bilo kakva pitanja dok se vaš advokat ne pojavi. Međutim, dužni ste da odgovarate na pitanja koja se tiču vašeg ličnog indetiteta, adrese, kao i da morate dati svoje dokumente na uvid u slučaju da ih traže od vas.

U slučaju da ste u posjeti nekoj drugoj zemlji kao turista, uvijek uz sebe imajte ili kopiju pasoša ili orginal, kopiju platne kartice kao i vizitku hotela u kojem ste odsjeli. Uvijek se odnosite prema predstavnicima vlasti sa poštovanjem. Zapamtite da to što vam je policija prišla ili zatražila dokumenta ne znači da ste za nešto osumnjičeni. Oni imaju pravo da vam priđu i postave pitanja.Međutim, ako vam ne dozvoljavaju da odete onda je u pitanju njihova sumnja da možda želite da napravite neki prekršaj ili zločin.

Ako vam policijski službenik naredi da se udaljite sa određenog mjesta , onda razlozi su najčešće ovi:

  • sumnjaju da ćete izazvati neki konflikt
  • pijani ste i samim time opasni po okolinu
  • možete da povrijedite nekoga ili da napravite štetu na nečijoj imovini
  • mentalno ste neuračunljivi

Ako vas zaustavi saobraćajna policija, ruke uvijek držite na volanu, tako da ih policajac može vidjeti. Ne izlazite iz kola osim ako policajac to ne zatraži i uvijek razgovarajte sa policajcem sa poštovanjem. Ne otvarajte prozor do kraja i na njihov zahtjev pokažite svoja dokumenta, vozačku i saobraćajnu, kao i ličnu kartu, ako je zahtjevaju i polisu osiguranja vozila.

Policajci imaju pravo da vam pregledaju gepek, da bi provjerili da li imate obaveznu opremu- rezervni točak, dizalicu, prvu pomoć, trugao, prsluk. A dužni ste uraditi i alko test , ako policija to traži od vas.

Ako vas policijski službenik na bilo koji način maltretira vaše je da zapišete njegovo ime i prezime, broj policijske značke i tablice njegovog službenog automobila, a on je dužan da vam da te podatke ako ih tražite od njega. U slučaju povrede obavezno idite kod ljekara, fotografišite povrede i kopirajte nalaze ljekara. Zatim kontaktirajte advokata koji će vam pomoći oko prijave policajca koji vam je nanio povrede.

Ako vam policija traži novac u zamjenu da vas ne kazni, pokušajte da nekako vidite broj službenog vozila i zapamtite lokaciju gdje ste zaustavljeni, a zatim taj slučaj prijavite. Dobro bi bilo da za takvo nešto imate i svjedoke.

Kada vam policija dođe na vrata, ako nemaju sudski nalog niste dužni da ih pustite u kuću. Ako imaju nalog, dobro ga pročitajte i vidite da li je potpisao sudija, da li postoji pečat i razlog za izdavanja naloga. U svakom slučaju nazovite svoga advokata da se on dalje pobrine oko samog naloga i razloga pretresa vašeg stana.

Ako ste slučajni svjedok zločina prvo i osnovno – zaštitite sebe.Uradite sve što je potrebno da biste ostali nepovrijeđeni. Provjerite da li je nekome potrebna hitna pomoć, pozovite je, a zatim zovite i policiju. Ništa ne dirajte, ništa ne pomjerajte. Trudite se da zapamtite kako su ljudi izgledali, modele automobila koji su učestvovali u incidentu, ako je moguće i brojeve tablica i sve detalje koje možete da zapamtite.

Comments are closed.