Ovo su najbolji kulinarski trikovi za dobijanje sočnoga pečenja: Radite po ovim savjetima i vaše meso nikada neće biti suho ni tvrdo (RECEPTI)

Neki kulinarski trikovi koji se u porodici prenose sa koljena na koljeno realno ne može da zamjeni ništa, ali pojedini trikovi velikih majstora kuhinje može čak i vas da napravi pravim majstorom kuhinje.

Poznato je da veliki kuhari većinu svojih kulinarskih trikova ljubomorno čuvaju u tajnosti, a poneke od njih dijele svojim učenicima, ali ipak postoje neki od trikova koje vole da podijele sa svima, a ovo su neki od tih trikova koji će vam svakako pomoći u spravljanju vaših jela.

Idealni biftek- nikada nemojte da pečete meso koje ste tek izvadili iz frižidera. Takvo meso morate obavezno da ostavite na sobnoj temperaturi oko sat, sat i po, da se lijepo zagrije, a onda kada ga budete pekli ono će se lijepo peći sa obje strane, tako da ćete onda vrlo lako spremiti za sebe idealni biftek bez obzira da li ga volite dobro, srednje ili jako pečenog, ili ste možda ljubitelj skoro živih bifteka. Da bi vam kora od pečenja bila što bolja i ljepša, prije samoga pečena sa papirnim ubrusom malo posušite biftek.

Najsočnije meso- piletina i nemasna svinjetina ako se duže peku, znaju da presuše, a da biste to izbjegli potrebno je da to meso prije pečenja malo potopite u slanu vodu, tj u rastvor slane vode u koji ide 1/4 čaše soli u litar vode, a po želji možete dodati i pola čaše šećera. Meso se potopi u tu otopinu, tako da cijelo bude pod vodom, a onda se stavi u frižider na neko vrijeme. Vrijeme zavisi od količine mesa, dakle jedan sat soljenja ide na jedan kilogram mesa, ali nikada više od osam sati i nikada manje od pola sata.

Aromatični začini- da bi biber ili kim dali ukus jelu, ovi se začini prije upotrebe moraju zagrijati u tavi, a zatim izdrobiti. Najbolje je drobiti u avanu, jer na taj način nećete izgubiti niti malo arome začina

 

Comments are closed.