Ovo mogu biti velike opasnosti po vašu djecu, a da toga, kao roditelj, niste ni svjesni

Nije niti malo lako biti roditelj u današnje vrijeme, jer opasnosti za vašu djecu vrebaju sa svih strana i treba se biti veoma oprezan, čak i u najbezazlenijoj igri dosta toga može krenuti naopako

Dovoljan je samo trenutak nepažnje pa da se dijete dovede u neke neprijatne i opasne situacije, pa stoga opreza nikada dosta. Ovo su stvari na koje roditelji, posebno oni sa manje iskustva trebaju da obrate pažnju, a ni iskusnima nije na odmet da se malo podsjete ili ipak neke stvari i nauče.

Oglasi - Advertisement

  • Budite veoma oprezni kada se vaša djeca igraju sa igračkama, i pazite koje su to vrste igračaka. Neke igračke mogu biti prevelike za njih pa ih mogu i povrijediti, dok veoma sitne igračke mogu djeca progutati i time dovesti sebe u veliku opasnost.

  • Mala i manja djeca ne trebaju uopšte biti u situaciji da dođu u dodir sa određenim predmetima koji mogu biti opasni po njih. Stoga, oštri predmeti moraju biti van svakoga dometa djevce. Ladice dobro zatvarajte i dobro gledajte šta vam djeca uzimaju u ruke, jer samo malo neopreznosti je dovoljno da se dese loše stvari.
  • Hrana, posebno kod male djece je izuzetno važna i ona mora biti zdrava i hranjiva, prepuna vitamina. Većina roditelja se drže toga dok su im djeca još bebe, ali kada samo malo odrastu već se počinje sa upotrebom raznih sokova ili slatkiša, što svakako treba izbjegavati koliko god se može.

  • Mame trebaju da čuvaju svoju šminku van svakog dometa svoje djece, jer nikada se ne zna, a od šminke mogu stradati dječje oči, a i svašta se od toga može pojesti ili progutati, isto je tako i sa lijekovima. Ni u kom slučaju ne ostavljajte lijekove i svoje eventualne terapije na mjesta do kojih mogu doći djeca, jer se pilula veoma lako progutaju, a posljedice mogu biti katastrofalne.

  • Kod spavanja veoma budite oprezni sa namještanjem dekica i jastuka, posebno kada su male bebe u pitanju da ne bi došlo do eventualnog gušanja.

 

 

 

 

Comments are closed.