Ovo je sigurno jedini grad na Balkanu u kojem nema podijela: Srbi, Hrvati i Bošnjaci žive komšijski i tako je od pamtivijeka (FOTO)

Nakon krvavoga rata koji se desio na Balkanu devedesetih godina prošlog vijeka raspadom Jugoslavije, čitava ova regija je postala podijeljena. Jugoslavija se podijelila na 6-7 manjih država, a nacionalizam, ksenofobija i sve druge vrste diskriminacije su zavladale ovim prostorom. Teško je navesti i jedan dio Balkana koji nije zatrovan nacionalizmom, pa čak i fašizmom. Teško jeste naći, ali ipak postoji i takvo mjesto na Balkanu.

U Bosni i Hercegovini postoji grad  koji nikada nije pristao na bilo koju vrstu podijele i gdje Srbi, Hrvati, Bošnjaci i pripadnici drugih nacija i dalje žive jedni pored drugih, zajedno, bez ikakvih podjela.

To je Tuzla. Grad u kojem se zna da se rat dogodio, svi su svjesni šta se sve dešavalo tokom devedesetih, ali to ne sprječava komšije da budu komšijama, a ljude da budu ljudima.

Tuzla je grad u kojem nikada, od raspada Jugoslavije, nisu pobijedile nacionalističke stranke ili desno orijentisane partije, a u razgovorima sa građanima može se zaključiti da se tako nešto i neće dogoditi u nekoj ni bližoj, ali i daljoj budućnosti.

Kakav je Tuzla grad može se vidjeti samo iz ovoga primjera, kada je nedavno, na najveći muslimanski praznik Bajram udruženje mladih Obnova i udruženje Kolo srpskih sestara organiziralo bajramsko druženje za sve građane Tuzle , uz baklavu, kolače, kafu i sokove.

Tuzla je uvijek bila grad, kako to kažu njegovi građani, koji je cijenio svoje najviše na svijetu, ali poštovao tuđe bez ikakvih pretenzija da sebi prisvoji nešto što mu ne pripada.

Grad Tuzla, takav kakav jeste je možda i najbolja poruka koja se može poslati iz BiH ka čitavom svijetu, a to je da suživot i multietničnost jednostavno nemaju alternativu i da je to jedini način života i opstanka na ovim prostorima.

U Tuzli ezan sa džamije nikada nije smetao crkvenim zvonima i obrnuto, a svima onima koji žive i odrastaju sa određenim predrasudama prema drugima i drugačijima od njih preporučujemo da posjete ovaj grad na sjeveroistoku BiH. Mogu mnogo toga da nauče.

 

 

 

 

Comments are closed.