Ovo je pravo građevinsko čudo: Pušten u rad najduži most na svijetu (FOTO)

Nekada se prosto zaprepastimo šta je sve čovjek u mogućnosti napraviti, u pozitivnom smislu.

Svakim danom se divimo ljudskoj pameti i kreativnosti da izmisle i stvore, naprave neke stvari, mašine, visoko tehnološke uređaje sa kojima olakšavaju život svim ljudima svijeta.

Oglasi - Advertisement

Isto je tako i kod izgradnje građevina, puteva, zgrada i mostova. Prosto je nevjerojatno kako neke građevine širom svijeta izgledaju, koliko su moćne i velike, a uz to i veoma korisne i upotrebljive, tako da se običan čovjek zapita da li je moguće da je sve to napravio, izmislio čovjek.

Prije neki dan, a to su prenijeli svi mediji svijeta je pušten u rad i zvanično otvoren najveći i najduži most na svijetu, koji povezuje Makao, Hong Kong i kontinentalnu Kinu.

Ovaj most je dug čak 55 kilometara , a u jednom dijelu se smjenjuje sa podmorskim tunelom.

Najavljeno je da će vrlo skoro ovaj most biti pušten za totalni saobraćaj preko njega, a za sada su puštene u rad samo neke dionice mosta. Prema nekim informacijama, ovaj most je koštao nevjerojatnih 20 milijardi dolara, a sam će most, svojom dužinom, povezivati čak 11 gradova, a koliko je njegova izgradnja korisna dovoljno govori podatak da će ovaj most skratiti put između dva grada sa tri sata vožnje na samo 30 minuta vožnje.

Most je veoma siguran, a napravljen je na način da može da izdrži čak i zemljotres i to jačine so 8 stepeni po Rihteru, a u njegovu izgradnju je utrošeno 400 hiljada tona čelika.

Za vas imamo i neke fotografije ovoga čuda građevine, tek da vidite kako ovaj veličanstveni most izgleda.

 

 

Comments are closed.