Ovo je porodica iz Bratunca koja ima ogromno srce: Milenko i Nevenka odgajaju devetero djece, a nisu svoj djeci biološki roditelji (FOTO)

Priča koju danas dijelimo sa vama je dokaz da je ljudska dobrota neuništiva i da ljudi, kada dovoljno čvrsto odluče da nešto žele i mogu, u stanju su da pomjeraju planete , ako je potrebno.

Milenko i Nevenka Vuksić iz Bratunca, BiH, su u braku već 18. godina i ni sami nisu ni očekivali, a ni planirali da će imati svoje četvero djece. Ali tako je život i njihova ljubav izrodila i bili su brojni i sretni.

Oglasi - Advertisement

Međutim, životne okolnosti, nesreće u porodici su napravile da su Nevenka i Milenko, pored svoje četvoro djece počeli da vode brigu i o dvoje djece Milenkove sestre i o troje djece Milenkovog brata.

Milenkovi brat i sestra su nesretno nastradali, pa su njih dvoje odlučili da preuzmu briku i o njihovoj djeci, kako djeca ne bi završila u nekom domu bez dovoljno brige za njih.

Nakon šest godina braka uspjeli su useliti u novu kuću, mada nisu planirali da će ista biti tako puna.

Mnogi postavljaju pitanje kako tolika porodica živi i opstaje u ova teška vremena, ali Milenko kaže da u njihovoj kući niko nije ni gladan, a ni žedan, a niko nije ni bez odjeće. Svako u kući zna svoje obaveze i svi se zajedno trude da bi nešto postigli i napravili neke uspjehe.

Kada djeca dođu iz škole, prvo se završe školske obaveze i to rade svi zajedno i pomažu jedno drugome. Poslije učenja čekaju poslovi na parceli, na imanju, oko stoke, gdje djeca idu da zarade za dnevnicu. Svi oni žive od toga jer imaju malo imanja, nešto stoke i par mjesta gdje redovno zarađuju dnevnice.

Nije lako osigurati tri obroka dnevno za sve njih, ali svi se zajednički trude da nikome ništa ne fali i od samoga početka su svi shvatili da svako mora imati svoje obaveze i da se jedino na takav način u ovoj velikoj porodici može funkcionisati i opstati, i niko nema primjedbe na to.

Jasno im je svima da trenutno niko od njih nema drugoga izbora, a Milenko je mišljenja da je ovo pravi način da svi oni shvate da život nije niti malo lak i da samo trud i zalaganje donose neke rezultate, dok od izležavanja i nerada ništa dobro ne može izaći.

 

Comments are closed.