Ovo je najomiljeniji recept svih domaćica, a idealan je i za početnike: Kako da ukiselite kupus na najbolji i na najjednostavniji način

Zima je tu, još malo, samo što nije, a zima bez kiselog kupusa  i nije prava zima , barem ne u ovim našim balkanskim krajevima.

Tradicionalna trpeza na ovim našim balkanskim prostorima se ne može zamisliti, posebno u  božićnim i novogodišnjim danima, bez kiselog kupusa, sarme, salata u kojima je kupus. Svako domaćinstvo, koje iole drži do sebe mora u svome podrumu ili balkonu da ima kacu sa kiselim kupusom, jer zima je duga, a vitamin C iz kupusa itekako pomaže da se zima nekako pregura.

Oglasi - Advertisement

Postoji na desetine recepata kako da spremite kupus u kace i kako da ga kiselite. Svima je zajedničko, kupus, sol i voda, ali postoje neke male tajne koje početnici svakako ne znaju a mogle bi im dobro doći kod spremanja kiselog kupusa. Te tajne se tiču količine vode koja se koristi kada se kupus kiseli.

Prema receptu koji dijele iskusni majstori za kiseljenje kupusa, a ovo je piroćanski način , na 30 kilograma kupusa ide jedan kilogram soli, treba vam i jedna gušća pamučna krpa, kao i tegla ili kamen težine od 1,5 kilograma.

Glavice kupuse se prije svega moraju očistiti od površinskih listova, dobro oprati, a zatim se izreže i izvadi korijen kupusa. Zatim redate glavice u kacu, najviše čitave glavice, a da bi dobro popunili kacu morate neke glavice isjeći na polovine ili četvrtine i takve ih stavljati u kacu, da bi se sve dobro uglavilo, dase pod vodom kupus ne bi pomjerao.

Zatim nalijte vodu u kacu, ali toliko da na kraju ostane dva prsta vode iznad kupusa.

Zatim na sav taj kupus stavite teglu puni vode, od 1,5 litara, ili kamen te težine, tako da pritisne kupus. U pamučnu krpu naspite određenu količinu soli, zavisno od količine kupusa koji kiselite i savijte krpu sa solju i stavite pored kamena. Sol će se lagano otapati i padati na dno kace, a ujedno i soliti svaku glavicu kupusa.

Zatim zatvorite bure, a nekoliko dana zatim kontrolišite količinu vode, pa po potrebi dolijte, jer glavice kupusa ne smiju da stoje iznad vode.

Za nekoliko dana imati ćete savršeni kiseli kupus u vašem domaćinstvu.

 

 

Comments are closed.