Ovaj skandalozni brak je prouzrokovao burne reakcije širom svijeta: Oženio djevojčicu od samo 11. godina starosti, a to i nije najgora stvar

Mnoge ljude svijeta je na veoma loš način iznenadila vijest da je jedanestogodišnja djvojčica imenom Aja postala mlada i udala se. Na samome jugu Tajlanda u jednoj od džamija ova je mala izrekla svoje da trideset godina starijem muškarcu koji se zove Če Abdul Karim Če Hamid

Abdul je ovu djevojčicu na Tajland doveo iz Malezije i tu ju je vjenčao, da bi po završetku ceremonije dobio i certifikat o sklopljenom braku u Odsijeku islamskog savjeta, a potom su se opet vratili u Maleziju.

Tako je mlada  Aja postala Abdulova treća žena.

Ovo vjenčanje, kada se saznalo za njega je izazvalo masovne proteste u Maleziji i unatoč tome što je u ovoj zemlji brak sa maloljetnicom moguć, posebno ako se dobije odobrenje od šerijatskog suda.

Imam koji je sklopio ovaj brak zove se Hašim Jusuf je objasnio da je ovaj brak valjan, samim time jer je Aja u tim godinama, kada je već kao žena ”zrela”.

Mladoženja je kod sklapanja braka obećao da neće imati intimne odnose sa mladenkom dok ne napuni svojih 15. godina, ali nakon pobune, medicinski pregledi su pokazali da se mladoženja nije držao svoje riječi

Otac djevojčice Madroseh Romadsa je pristao na ovaj brak a i lično je prisustvovao vjenčanju, a za medije , koji su i digli prašinu je izjavio da smatra da ništa pogrešno nisu uradili i da je na Tajlandu sasvim normalno da mladi ljudi ulaze u brak, pa čak i u intimne odnose.

Inače, 2003. godine na Tajlandu je došlo do nekih izmjena određenih zakonskih propisa a na osnovu tih izmjena je i doveden zakon i usvojen, prema kojem niko ne može prije 17. godine života stupiti u brak, a zakonski je kažnjiv intimni odnos sa maloljetnicima.

Međutim tri provincije ove zemlje i to Jala, Patani i Naritvat gdje je većinsko stanovništvo muslimansko zadržali su u svojim zakonima jednu stavku, famoznu rupu u zakonu, sa kojom su ovakva vjenčanja i odnosi mogući.

 

.

Comments are closed.