Ovaj doktor je otkrio svima svoj recept za dugi život: On sam ima 104 godine, a prestao je da radi u 95 godini, a i dalje sasvim sam obavlja sve poslove koje treba (VIDEO)

0

Ovaj proslavljeni kardiohirurg koji je nedavno proslavio svoj 104 rođendan zove se Elsvort Verham, a njegove mu godine niti malo ne smetaju da i dalje živahno se penje uz stepenice, da sređuje svoj vrt, a čak u ovim godinama još nije došao u situaciju da mu treba štap za šetnju.

Ovaj simpatični čovjek je u svome životu prošao sve i svašta pa je čak i bio učesnik Drugoga svjetskog rata u kojem je radio kao ljekar, a to svoje zanimanje je oduvijek volio jer je jednostavno od samoga početka osjetio da to zaista jeste njegov životni poziv.

Oglasi - Advertisement

Upravo taj njegov poziv ljekara ga je natjerao da realno i izbliza sagleda sve moguće posljedice nekih loših životnih navika, jer je kao ljekar mnogo puta bio u mogućnosti da vidi srce, pluća ili krvne sudove koji su bili uništeni lošom hranom, alkoholom ili pušenjem, te nedvoljnom količnom sna i kretanja.

Prije nekih 60 godina ovaj je ljekar odlučio da promijeni dosta toga u svome životu, a prije svega je promijenio svoj način ishrane.

Svatio je da su masnoće iz životinjskog mesa veoma opasne za povećanje holesterola, pa je prešao na vegetarijansku i vegansku ishranu. Također svaki dan spava 8-9 sati, a budi se obavezno u 5 ujutro. Shvatio je da je za njega najbolje da jede samo dva puta dnevno, a za doručak su mu obavezne integralne sjemenke sa bademovim mlijekom

Ostatak dana ovaj vitalni djed provodi sa svojom porodicom, radi u svome vrtu sa cvijećem, kosi travu, i radi sve ostale poslove.

Zahvaljujući ovim promjenama u životu ovaj djed je prestao da radi operacije tek u 74 godini, dvije godine kasnije nego  li zakon to nalaže, a do svoje 95 godine je predavao na Univerzitetu te je bio mentor i savjetnik mlađim hirurzima tokom nekih komplikovanih zahvata, a kada je bilo potrebno i sam je ulijetao u operacije da pomogne.

I danas, u 104. godini nije mu potrebna tuđa pomoć oko bilo čega, a svoje penzionerske dane provodi u društvu svoje supruge Barbare koja je 14 godina mlađa od njega i koju je upoznao davne 1948 godine u bolnici u kojoj je tada radio i gdje je ona radila kao medicinska sestra , a on je bio mladi hirurg.
U braku su njih dvoje dobili petero djece, četiri sina i jednu kćerku koji su im podaili i osam unučića.

 

 

 

 

 

 

Leave A Reply