Ova Slovakinja ima 107. godina, a njena tajna za dugi život je: ”Samo bježite od ove dvije stvari i živjet ćete dugo”

Ona je sigurno najstarija Slovakinja , a spada i među najstarije ljude na svijetu. Njeno ime je Marija Čermugova, dolazi iz Levoče, Slovačka i ovih je dana proslavila svoj 107. rođendan.

Naravno da sa tolikim godina na plećima svi žele da znaju i vašu tajnu dugovječnosti, a njen recept za dugi život je taj što se uvijek sklanjala od bilo kakve vrste alkohola, a više od 74. godine je živjela kao udovica, a pošto joj je muž za vrijeme braka, kako ona kaže, pio krv, poslije njegove smrti više nije ušla u vezu niti sa jednim muškarcem, pa je zbog toga i dočekala ove godine.

Slovačka država televizije je došla kod Marije kako bi joj čestitala rođendan a ova vitalna bakica je rekla kako je njena tajna što je doživila te godine je to što je ostala udovica, a novog muža kasnije nije htjela ni da traži jer nije htjela da joj piju krv kao prvi suprug

Vjeruje ova bakica da i to što nikada nije konzumirala alkohol svakako ima uticaja na njenu dugovječnost, i mada je  cijeli svoj radni vijek radila u fabrici žestokih alkoholnih pića, nikada nije pila alkohol i bježala je od ljudi koji imaju naviku da ga piju.

Za sebe kaže da vjerojatno ima neku vezu kod Boga čim je dočekala ove godine i da ona pristaje da kada on (Bog) kaže da je dosta, da će se i ona pomiriti sa tim.

Sa zdravljem, kaže ova starica, nikada nije imala velikih problema i dobro ju je služilo u ovih 107. godina, pa čak i danas ne pije nikakve lijekove, a najviše je muči ta činjenica da su njena djeca umrla prije nje, kao i sve njene drugarice. Ipak, sreća je da ima svoje unuke koji još uvijek brinu o njoj i  redovno je posjećuju.

Na video snimku ispod možete da vidite kako izgleda ova bakica, a njena vitalnost i pokretnost će vas zadivjeti:

 

 

Comments are closed.