Ova je kuća proglašena za najljepšu u Srbiji: Stara je 133 godine, a svi koji uđu u nju ostanu bez riječi od ljepote (FOTO)

Sve ovo se dešava u selu Gornji Račnik, koji se nalazi u blizini Jagodine. Ovaj autentični objekat koji je napravljen prije 133 godine, svo ovo vrijeme odoljeva veremenu, a ova seoska kuća je ušla i u katalog najljepših srpskih kuća koje postoje.

Ova kuća je velićine od nekih 130 metara kvadratnih, i zaista izgleda izvanredno, a mnogi bi rekli i grandiozno, pošto kuće iz vremena kada je napravljena ova kuća obično su bile velićine od nekih 40 metara kvadratnih. Ovo zdanje nije u ruševnom stanju zaslugom jednoga čovjeka, koji je ujedno i suvlasnik kuće a koji je odlučio da uloži dosta svoga novca, odrekavši se nekih svojih zadovoljstava, kao i velikog broja godišnjih odmora.

Pa ja tako taj ćovjek, koji se zove Dragan Gligorijević novinarima rekao kako je uložio zaista mnogo novca u ovu kuću, jer nije želio da dopusti da tek tako propadne jer u temeljima te kuće su korijeni njegove porodice, a on sam, kako kaže, kada je u njoj osjeća neku posebnu energiju, kao da su jedno i da jednostavno pripadaju jedno drugome. Ona je za njega, kako je rekao, podsjetnik na to ko je on i odakle dolazi. Dragan je inače suvlasnik ove kuće dok su ovu kuću prije 133 godine digli braća Aca, Aksentije, Đorđe i Antonije Kostić

Dragan je otkrio da je kuća napravljena od blata, te od slame, drveta i kamena. Krovne grede su stare kao i kuća, a srednji dio kuće je napravljen od hrastovog drveta, a po pričanjima koje je čuo od djeda, dovožene su grede koje su bile duge i po 13 metara i to duplim zaprežnim kolima sa planine. Podrum je napravljen od kamena, a unutar podruma ima i sobica u kojoj se čuvalo voće, povrće, kao i burad za rakiju.

 

 

 

 

Comments are closed.