Nutricionisti otkrili sve o važnosti jaja: Koliko ih dnevno smijemo jesti, koliko su zdrava i sa čime ih nikako ne smijemo miješati

Jaja se veoma često koriste u ljudskoj ishrani, a i veoma su korisna jer predstavljaju bogat izvor proteina, vitamina i minerala, ali kao takva ne spadaju u hranu koju organizam brzo vari. Potrebno je čak 2- 4 sata da svarite samo jedno jaje.

Prema savjetima nutricionista, zdrave osobe mogu da jedu 2- 3 jajeta dnevno, ali pri tome trebate paziti na unos kolesterola iz nekih drugih izvora.

Jaja je najbolje kombinirati sa raznim vrstama povrća, sa sjemenkama, spravljati ih na maslinovom ulju, ali nikako sa mesom.

Svi oni koji imaju stanovite probleme sa žuči, trebali bi da izbjegavaju žumanjak, a svakako u salate u kojima ima jaja ne bi trebalo da dodajete majonezu. Preporučuje se da se jaja zamjene sa čija sjemenkama, jer samo jedna mala kašika ovih sjemenki zamjenjuje jedno jaje, a sam ukus je veoma lijep i pikantan. Osim toga u ovim sjemenkama ima mnogo vitamina C, omega tri masnih kiselina, proteina, kalcijuma.

Jaja u sebi imaju puno holina i vitamina b, koji je veoma potreban bebama u razvoju, posebno u razvoju mozga, tako da holin smanjuje rizik od eventualnih mentalnih poremećaja, zato se preporučuje da trudnice na svome meniju imaju uvijek jaja.

Ako se već jaja jedu, preporučuju se za doručak, jer onda se tokom dana osjeća manja glad, a sitost može potrajati cijeli dan. Ako želite da smanjite broj kilograma, a teško vam je da preskačete večeru, tokom dana pojedite jedno jaje i navečer nećete osjećati glad.

Sve u svemu, jaja je itekako potrebno konzumirati , ali nikako pretjerivati sa njima.

Comments are closed.