Nije niti malo bezazleno ako imate ovakvu promjenu na ruci: Neće proći samo od sebe jer se javlja zbog drugih zdravstvenih problema koje imate, stoga je posjeta doktoru obavezna (FOTO)

0

Mnogi od nas samo kada im se spomene doktori, bolnica, ordinacija ili pregled automatski problijede i ukoče se i ne znaju kuda bi prije pobjegli. Niko od nas nije željan doktora niti njihovih pregleda, ali bi svako od nas barem jednom godišnje, posebno kada se pređu četrdesete, trebao da obavi detaljan ljekarski pregled.

Dosta često neke promjene na našem tijelu ili organizmu shvatamo olako, misleći da su u pitanju bezazlene stvari, međutim, kasnije se pokaže da smo trebali posjetiti doktora čim smo primjetili te promjene i da bi samim time imali manje problema.

Oglasi - Advertisement

Kada vam ae na ruci, dlanu, na zglobu ili na prstima pojave nateknuća, najčešće za to okrivimo ili ubod insekta, ili neku ozljedu, ali često te promjene mogu da ukazuju na neke veće probleme sa zdravljem

Ovakve kvrge kao na fotografijama doktori zovu higromom a to je dobroćudna ganglionska cista na zapešću, osim na zapešću znaju se pojaviti i na prstima, kao i na dlanu

U stvari to je tumor mekoga tkiva šake i obično je veličine od nekoliko milimetara pa do 2 centimetra, a rjeđe znaju biti i veći. Higromom može da vam izazove određene trnce u rukama, te nerijetko i ograničenost pokreta šake, ali ako su teži slučajevi moguć je i potpuni poremećaj funkcioniranja šake.

Najčešće se liječi hirurški i uz terapiju kortikosteroidima, a liječnici savjetuju da potražite pomoć stručnjaka primijetite li takvo izbočenje i da nikako ne ostavljate te stvari za kasnije i da mislite da će proći samo od sebe, jer su komplikacije moguće, ali ujedno i veoma opasne.

Leave A Reply