Nema rizika od debljanja: Namirnice koje uvijek smijete jesti prije spavanja i čak se preporučuje da ih konzumirate.

 

Postalo je veoma moderno da se stalno, preko raznih medija dijele savjeti o ishrani, a posebno se pazi na hranu koja se smije ili ne smije jesti prije spavanja. Međutim, da li zaista znate koje namirnice smijete jesti prije spavanja i koje neće uticati na vašu težinu i debljanje.

Oglasi - Advertisement

Ovo je lista namirnica koju možete jesti u bilo koje doba dana, a posebno prije spavanja :

  • Puretina ima u sebi aminokiselinu triptofan koja je najčešće zaslužna za kunjanje ispred televizora. Triptofan je odličan za spavanje, pa je stoga puretina jedna od namirnica koju smijete jesti prije spavanja u vidu purećih prsa ili sa sendvičem od puretine.

  • Jasmin riža – prema nekim istraživanjima se pokazalo da je konzumiranje ove riže većini ljudima prepolovilo vrijeme koje im je do tada trebalo da zaspu.

  • Žitarice sa složenim ugljikohidratima- ječam, heljda su samo neke od žitarica koje možete konzumirati, a odlične su u kombinaciji sa mlijekom jer poboljšavaju san.
  • Banane- one u sebi imaju dosta magnezija, od kojeg se mišići opuštaju, pa se tako  lakše i zaspi.

  • Batat- ova namirnica sadrži kompleksne ugljikohidrate koji potiču san, a ujedno je niskokalorična i ne sadrži masti, pa tako je idealna za dobar san.

  • Čaj od valerijane- je odličan za smirenje i tijela, kao i uma, pa je preporučljivo da se popije prije spavanja. Ujedno ovaj čaj je veoma dobar za želudac, jer ga smiruje, a pomaže i kod glavobolje.

  • Trešnje- ovo voće u sebi sadrži melatonin, a to je hormon koji reguliše naš biološki sat. Ovaj hormon nas tjera na spavanje, a njegov nedostatak nas tjera da ostanemo budni.

 

 

.

Comments are closed.