Najpoznatiji japanski ljekar pred kraj života otkrio svoja zlatna pravila: Razlozi zašto Japanci žive dugo- On sam je doživio 105 godina jer je živio po ovim pravilima (FOTO)

Poznati japanski ljekar Shigeaki Hinohara je napustio ovaj svijet u svojoj 105. godini života, a samo do nekoliko mjeseci prije svoje smrti je liječio svoje pacijente, ali je postavio i neke medicinske sisteme zbog koji su  Japanci postali jedni od najdugovječnijih naroda na ovoj planeti.

On je prije same svoje smrti podijelio sa svima svoje savjete na koji način da dočekate dubogu starost, a godine koje je on doživio je najbolji dokaz da njegov sistem funkcionira.

Ovo su njegovi zlatni savjeti kojih treba da se pridržavate ako želite da dočekate duboku starost.

1. Dobra energija dolazi iz toga što se mi osjećamo dobro, a ne od ishrane i od mnogo spavanja

On kaže da samo treba da se sjetimo vremena kada smo bili djeca, i kako smo tada često zaboravljali da jedemo i veoma smo malo spavali, a bili smo puni energije, te da bi takav stav trebali da zadržimo i u starijim danima

2. Čuvajte se gojaznosti!

Stotu godinu doživljavaju oni koji nemaju višak kilograma. Ne treba se opterečivati sa time šta se jede, ali se svakako ne treba prejedati, te treba održavati fizičku kondiciju

3. Planirajte unaprijed!

Ovaj doktor je uvijek imao ispunjen raspored za godinu unaprijed, a znao je da planira i više u budućnosti. To je način da se radi na sopstvenom optimizmu.

4. Ne morate otići u penziju ako ne želite

Ako već morate u penziju jer vas zakon na to obavezuje, ne morate prestati raditi. Ovaj doktor je prešao u volontere, i dalje je radio sa pacijentima, ponekad i po 18 sati na dan.

5. Dijelite znanje i vještine s drugima

Hinohara je znao da održi i po 150 predavanja tokom godine, a nije birao predavanja, već je to radio svima, od male dječice, preko radnika, biznismena do svojih kolega

6. Nemojte vjerovati svemu što kaže ljekar

On je smatrao da ljekar ne može da izliječi svaku bolest niti da pomogne svakom pacijentu, pa je govorio svojim pacijentima da kada im ljekar da neku terapiju da ga upitaju da li bi istu treapiju dao i svojim bližnjima u istoj situaciji, i ako bi odgovor bio negativan, preporučivao je pacijentima da se u tom slučaju ne izlažu bez veze stresu i patnji.

7. Uvijek koristite stepenice i nosite sami svoj prtljag

Zaboravite na lift i sve svoje, robu, prtljagu nosite sami i ne dozvolite da vam bilo ko pomaže oko toga.

8. Nadahnjujte se svaki dan, pronađite inspiraciju

Čitajte i tražite ljude, pisce, umjetnike koji vas nadahnjuju. Slušajte muziku, šetajte u prirodi.

9. Bol je misteriozna

Svaku bol treba utopiti u zabavi, jer zabava je najbolji način da se zaboravi na bol

10. Ne gomilajte materijalne stvari

Ne trošite vrijeme na komilanje auta i kuća, jer kada odete sa ovoga svijeta, ništa od toga nećete moći ponijeti sa sobom.

Comments are closed.