Musliman sa Kosova se odrekao svoje vjere i promijenio ime u Dušan: Svi u njegovom mjestu mu se čude, a posebno Srbi (FOTO)

Žestoko je u regiji odjeknula vijest da je Sulejman Muratović (21) iz Kosovske Mitrovice, prešao iz islama u pravoslavlje i da je uzeo ime Dušan Obrenoviću, po knezu Milošu i caru Dušanu.

Sulejman, odnosno sada Dušan, se odrekao islama kada je imao 19 godina i kako kaže kada je uzeo ime Dušan samo se vratio pravoslavlju. Dvije godine poslije ovoga čina on živi po hrišćanskim načelima i hrabro podnosi sve napade, verbalne i fizičke od svojih komšija Albanaca u Kosovskoj Mitrovici i veoma je aktivan u održavanju, kako on kaže, srpskih svetinja. Dušan kaže da mu Albanci stalno prijete, a da  mu se mnogi Srbi dive, mada mu se mnogi i čude.

Dušan se rodio u Kosovskoj Mitrovici 1998. godine kao Sulejman Muratović u tradicionalnoj muslimanskoj porodici i to u vrijeme kada je uveliko buktalo neprijateljstvo na Kosovu.

Za sebe Dušan kaže da ne voli kada čuje da ljudi govore da je ”prešao” na pravoslavlje, jer on smatra da se samo vratio tamo gdje su nekada bili njegovi preci, jer su nekada vremena bila teška, pa da bi se preživjelo, mnogi su ljudi, pa tako i njegovi preci primili islam kao svoju vjeru. Priznao je Dušan da ga pravoslavlje privlači još iz osnovne škole i da je već tada počeo puno čitati o pravoslavlju, kao i posjećivati Crkvu Svetog Dimitrija, a kasnije je volio ići i u manastir Banjsku.

U tome se manastiru Dušan i krstio, a izabrao je svoje ime po caru Dušanu i po dinastiji Obrenović je izabrao prezime. Za krsnu slavu je uzeo Svetog Jovana, zato jer je on krstio Hrista.

Kaže Dušan da ima i podrški svoje porodice, sestara i oca, ali Albanci sa Kosova nikako nisu zadovoljni njegovim izborom.

 

Comments are closed.