Mnogi se u Srbiji pitaju da li je moguće da je ovo Vučić izjavio: Postoji mogućnost da priznamo Kosovo (FOTO)

Ovih je dana u razgovorima sa nekim inostranim novinarskim agencijama predsjednik Srbije Aleksandar Vučić iznio neke stavove koje su mnoge ljude u Srbiji ostavili u čudu i sa znakom pitanja iznad glave.

Vučić se u razgovoru sa novinarima dotakao i sudbinskog pitanja Kosova, pa najavio i mogućnost da Srbija čak i prizna Kosovo.

 

Ali Vučić je naglasio da se prije takvih odluka svakako mora napraviti veliki kompromis jer ne postoji šansa da Srbija prizna Kosovo da ništa ne dobije zauzvrat.

Naglasio je i Vučić da je pitanje granica zaista komplikovana i veoma kontroverzna tema, jer ne poštuju svi iste granice, a sve u zavisnosti da li su pojedini ljudi ili države priznali Kosovo ili ga nisu priznali.

Vučić je još i dodao da je njegova dužnost kao predsjednika Srbije, da građanima Srbije objasni značenje pojma kompromis, koji ne predstavlja poraz nego neku vrstu pobjede, i da on svakako nije kao političari sa Kosova koji svo vrijeme insistiraju na priči kako će Priština i Kosovo dobiti sve, a da Srbija i Beograd neće dobiti ništa. Po mišljenju Vučića, neka vrsta kompromisa značit će veliku pobjedu Srbije u budućnosti

Vučić je na neka pitanja novinara negirao da je imao bilo kakve tajne sastanke sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem, sve je te vijesti i nagađanja nazvao čistom laži, kao i da postoje neki nacrti i dogovori između Beograda i Prištine.

Dodao je da Srbija neće ulaziti u nove dogovore i pregovore sa Kosovom sve dok kosovske vlasti ne stave van snage  carine od 100 % na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Comments are closed.