Mnoge žene imaju problema sa nadutošću i sa oticanjem stomaka: Kada se jave doktoru, dosta često zna da bude kasno

Mnoge žene koje se nalaze u menopauzi ili postmenopauzi spadaju u rizičnu grupu koju često pogađa bolest raka jajnika. Ta se bolest dosta često zove i tihom bolešću zbog simptoma koji se pojavljuju  kada je bolest već dobro uznapredovala.

Rak jajnika je bolest koja, naravno, najviše pogađa žene, a samo postojanje tumora se dosta često veoma kasno dijagnosticira, kada rak već uznapreduje i metastazira i na neke druge organe. Ako se ova bolest ustanovi na vrijeme , procenati izlječenja je veoma visok.

Oglasi - Advertisement

Neki od simptoma za otkrivanje tumora raka jajnika su:

Malo je žena koje se javljaju na vrijeme, a mnoge se javljaju kada već nastupe velike boli. Ovo su neki od simptoma koji bi mogli upućivati na eventualni rizik od raka jajnika:

  • bol u stomaku
  • nikada niste gladni, neobjašnjiva sitost
  • velika nadutost i problemi sa vjetrovima
  • oticanje stomaka
  • određene teškoće pri mokrenju
  • bol u leđima i u zdjelici

Većina žena koja imaju iskustva sa ovim oboljenjem navode da je nadutost koja se pojavljuje i ostaje duže vrijeme jedan od prvih simptoma mogućih problema sa rakom jajnika.

Većina žena nisu uopšte imale apetita, i nisu mogle ništa jesti.

Ono što je najvažnije kod ovoga oboljevanja je njegovo rano otkrivanje. Liječenje je mogućnije u ranom stadiju otkrivanja, tako da procenat ide i do 70% da se može izliječiti. Dok kada se dođe u zadnji stadij ove bolesti procenat se kreće do najviše 20% da može doći do totalnog izliječenja.

Stoga se svim ženama prepručuju česti ginekološki pregledi gdje će liječnik vaginalnim i ultrazvučnim testom postaviti moguću sumnju na rak jajnika.

Comments are closed.