Mislili ste da znate, ali na ovaj način se sprema turska kafa: Probajte i sami ovaj način, vjerujemo da nikada bolju kafu niste popili (RECEPT)

0

Kada su jutarnji napici u pitanju kafa je sigurno jedan od najpopularnijih napitaka na planeti, a posebno je nekako popularna na ovim našim balkanskim prostorima, posebno kada je turska kafa u pitanju koju mnogi vole, ali i prave na različite načine.

Ima nešto zaista posebni u turskoj kafi koju danas sve rjeđe možemo da pronađemo u ovim modernim kafićima, već tek u ponekom restoranu ili malo starijoj kafani još uvijek gaje tu tradiciju da u svojoj ponudi imaju i tursku kafu.

Oglasi - Advertisement

Mi ćemo vas u ovome tekstu podsjetiti kako se pravi prava turska kafa.

Prije svega za kvalitetnu tursku kafu potrebna vam je dobra mješavina kafe, pa ako želite dobru kafu da popijete ne smijete da škrtarite na kvaliteti iste.

Malo ko zna da za tursku kafu na početku voda ne treba da do kraja proključa, već se voda podiže sa ringle tik pred samo vrenje.

Jedan dio iz džezve se zatim odliva u šoljicu, a u ostatak vode u džezvi se dodaje kafa, koliko šoljica kafe, toliko i kašika kafe ili malo više, ako volite jaču kafu.

Zatim sve promiješajte, tako da nema grudvica pa vratite džezvu na ringlu i kada kafa naraste do ivice džezve skinite kafu sa vatre, te onda dodajte onu vodu koju ste na početku odlili. Zatim opet vratite džezvu na ringlu sačekajte da kafa opet provri. Sklonite zatim kafu sa šporeta, sačekajte nekoliko sekundi, a zatim dodajte samo jednu kašikicu hladne vode. Tada je vaša turska kafa spremna za služenje.

Greške koje se najčešće prave pri spravljanju turske kafe su :

  • ako previše miješate ubijate ukus
  • ako ostavite da se kafa na ringli više puta podigne onda na taj način uništavate pjenu, a to mijenja ukus kafe
  • ako miješate kafu nakon što je provrela i nakon što je skuvana, također mijenja ukus kafe
  • ako dodajete šećer u kafu, to je najbolje raditi dok je voda još hladna u džezvi.

Probajte i sami ove trikove ako ih do sada niste znali pa ćete vidjeti da je kafa mnogo bolja kada se spravlja na ovaj način.

 

 

Leave A Reply