MASLINE – kad vidite za šta su sve dobre jest ćete ih češće!!


Masline su otkrivene u području Mediterana prije više od 8 000 godina. Drvo masline može živjeti i rađati plodove hiljadama godina. Tako imamo zabilježene slučajeve drveta masline u Baru (Crna Gora) koje je staro preko 2 000 godina i na Brijunima (Hrvatska) koje je staro oko 1 600 godina i koje još uvijek “rađa” oko 30 kilograma maslina godišnje.
Već odavno je poznato da je maslinovo ulje veoma zdravo, međutim, i sama maslina ima nekoliko zdravstvenih koristi. Da vidimo neke od njih.
One sprečavaju različite vrste raka
Masline sadrže antioksidant i karotenoid koji se zove lutein. On pomaže u uništavanju slobodnih radikala u organizmu koji su odgovorni za izazivanje raka. Masline su korisne u prevenciji različitih tipova raka, kao što su: rak debelog crijeva, rak dojke, rak želuca i rak prostate.
One sprečavaju prijevremeno starenje
Njihova antioksidativna priroda pomaže u sprečavanju štetnih efekata sunca na kožu, sprečavajući pojavu opekotina ili tamnjenja kože. Njihov dugoročni efekat je sprečavanje prijevremenog starenja, stvaranja bora i linija na licu te pružanje otpora pojavi raka kože.
Korisne su za želudac
Masline imaju razne koristi za pravilan i zdrav probavni sistem. Prije svega, lako su svarljive te i same pomažu proces varenja hrane, čime se izbjegava zatvor. One, takođe, igraju veoma bitnu ulogu u sprečavanju pojave čira na želucu i gastritisa. One luče više žuči i hormona pankreasa što dovodi do efikasnije probave. Formiranje žučnog kamenca se može izbjeći redovnim konzumiranjem maslina.
Dobre su za kožu
Masline i maslinovo ulje su veoma korisni za vašu kožu. S obzirom na količinu masnih kiselina u njima, one su prirodni izvor hidratacije. One hrane, hidratiziraju i štite vašu kožu. To se dešava, između ostalog, zbog sadržaja vitamina E, koji vašoj koži daje sjaj.
Sprečavaju srčana oboljenja
Masline sprečavaju srčani i moždani udar. One, zapravo, pomažu u smanjenju nivoa lošeg holesterola (LDL) i povećanju dobrog holesterola (HDL). Ovakvu reakciju u organizmu izazivaju flavonoidi i antioksidanti koji se nalaze u maslinama.
One ublažavaju efekte menopauze
Menopauza sa sobom nosi i razne probleme i tegobe. Jedna od njih su valunge. Konzumiranje maslina ili maslinovog ulja pomaže u smanjenju intenziteta ili pojavi ovih tegoba.
Smanjuju izglede za razvoj dijabetesa
Istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje maslina smanjuje izglede za razvoj dijabetesa u kasnijoj životnoj dobi.
Poboljšavaju vid
Usljed svojih antioksidativnih svojstava, masline su od ključnog značaja za poboljšanje vida. One, zapravo, jačaju mrežnjaču oka.
Imaju antiupalna svojstva
Mononezasićene masti, vitamin C i polifenoli obilno su zastupljeni u maslinama. Ovi antioksidanti pomažu u uništavanju slobodnih radikala koji dovode do raznih upala. Upalna oboljenja, kao što su osteoartritis i reumatoidni artritis, mogu se “olakšati” redovnim konzumiranjem maslina.
Sprečavaju astmu
Vitamnin C koji je prisutan u maslinama pomaže vašem organizmu na više načina. Jedan od njih je i sprečavanje pojave astme. Obilna količina vitamina C u maslinama, takođe, pomaže u olakšavanju simptoma astme.
Pomažu u liječenju anemije
Velika količina željeza u maslinama pomaže u stvaranju više crvenih krvnih zrnaca. To, na kraju, pomaže u osiguravanju dovoljne količine kiseonika u tkivima. Dakle, ako patite od anemije, konzumirajte masline u što većim količinama.
Snižavaju krvni pritisak
Prisustvo mononezasićenih masti u maslinama pomaže u snižavanju krvnog pritiska.
Izvor: minimagazin.info

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *